Portalurile pentru pusti, invadate de adulti.
Timp de decenii, parintii americani si-au enervat copiii incercand cu orice pret sa intre in lumea lor, pentru a le fi mai aproape. Parintii au incercat zadarnic sa stapaneasca jargonul tinerilor si sa se adapteze modei adolescentine. Iar acum, scrie „The Sunday Telegraph”, ei isi stanjenesc odraslele si in spatiul cibernetic.
Portalurile internet specializate in relatii sociale, pe care copiii obisnuiau sa le numeasca „ale lor”, sunt, in ultima vreme, martore ale unei adevarate invazii a adultilor. Retelele cele mai importante, precum MySpace si Facebook, care candva ii nedumereau pe adulti, inregistreaza acum un aflux fara precedent de persoane trecute cu mult de adolescenta.
Facebook, care a fost creat special pentru studenti, sa se poata cunoaste mai bine schimband informatii si fotografii, s-a deschis pentru intreaga lume acum noua luni. Saptamana trecuta, portalul a raportat ca peste jumatate dintre utilizatorii sai sunt trecuti de varsta studentiei, iar rata cresterii cea mai mare o are categoria de varsta „peste 25 de ani”.
Conflictul generatiilor, in spatiul virtual
Fenomenul „babacilor Facebook” nu le cade bine tinerilor, carora le displace „intruziunea” adultilor. Michelle Slatalla, editorialista la „New York Times”, a avut parte de un scandal-monstru cu fiica sa, dupa ce s-a inregistrat pe Facebook.
„M-am jurat ca o sa ne confruntam pe terenul ei”, a spus Slatalla. „Dupa ce am creat pagina de profil, primul lucru pe care l-am facut a fost sa caut alti membri - fata mea si colegele sale - si sa le solicit prietenia. In mod socant, foarte putine dintre ele, prietenele, nu fiica, au acceptat invitatia”, povesteste femeia. In cele din urma, ziarista a primit de la fata sa in varsta de 16 ani un singur mesaj sec: „Foaaarte scarbos. N-o sa-ti iasa nimic. Toti din intreaga lume cred ca e scarbos cand adultii isi fac profil pe Facebook”.
Si Howard Kurtz, corespondent media al „Washington Post”, a avut o experienta similara. „Fata mea, studenta, a spus ca mai bine-si da foc la calculator decat sa-mi dea acces la pagina ei de profil”, povesteste contrariat Kurtz.
Simtindu-se respinsi, membrii mai varstnici contraataca prin crearea unor grupuri de interese speciale. Aproape 70.000 de persoane s-au alaturat unui grup care-i ridiculizeaza pe tineri, intitulat „Spre deosebire de 99,99 la suta din populatia Facebook, eu m-am nascut in anii saptezeci”.