Romanii, liberi prin Elvetia

Romanii, liberi prin Elvetia

Guvernul elvetian aproba negocierile privind libera circulatie a persoanelor din Romania si Bulgaria

Berna a acceptat mandatul de negocieri cu UE privind extinderea progresiva a liberei circulatii a persoanelor pentru Romania si Bulgaria, decizia definitiva urmand a fi luata dupa consultarea cantoanelor si comisiilor parlamentare specializate, relateaza site-ul autoritatilor federale elvetiene.

Dupa intrarea in UE a Romaniei si Bulgariei, la 1 ianuarie 2007, majoritatea acordurilor bilaterale incheiate intre Elvetia si Uniunea Europeana se aplica automat celor doua tari.

Totusi, negocierile sunt necesare, in vederea introducerii controlate a liberei circulatii a persoanelor din aceste doua state, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul autoritatilor federale elvetiene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Negocierile cu UE se vor concentra in special asupra termenelor de tranzitie adaptate, privind restrictiile de pe piata muncii si importanta cotelor.

In conformitate cu acordul in vigoare privind libera circulatie a persoanelor, incheiat cu vechii membri UE, reglementarea tranzitorie va permite controlarea imigratiei si, provizoriu, limitarea ei. Accesul pe piata muncii va trebui, de asemenea, deschis progresiv Romaniei si Bulgariei.

In Elvetia, Camerele federale vor decide rezultatul negocierilor cu UE, hotararea Parlamentului urmand apoi a fi supusa unui referendum facultativ.

Extinderea acordului privind libera circulatie va intra in vigoare cel mai devreme in toamna lui 2008. Pana atunci, Romania si Bulgaria se vor supune in continuare dispozitiilor aplicate statelor terte in materie de imigrantie - cote, prioritate pentru indigeni, acces limitat la muncile calificate.

Extinderea acordului privind libera circulatie a persoanelor nu schimba nimic in practica decat cel mai tarziu la 31 mai 2009, adica la sapte ani de la intrarea in vigoare a acordului, cand Elvetia va decide daca il va prelungi.

Prima faza a reglementarii tranzitorii, care prevede limitarea accesului la piata muncii, se va incheia la 31 mai 2007. La incheierea celei de-a doua etape este posibila o noua prelungire, cea de-a treia faza urmand a se incheia cel mai tarziu la 30 aprilie 2011.