Autoritatile publice, spitalele, oficiul postal, centrul de telecomunicatii, centrul militar si cinci firme din Salaj vor da, timp de cinci zile, testul pregatirii economiei si teritoriului judetului pentru aparare.
De exemplu, firmele de transport incluse in baza de date a judetului vor fi verificate daca pot asigura autocamioanele, autobuzele si microbuzele necesare. Daca o parte dintre acestea sunt plecate in alte judete, in strainatate sau sunt defecte, conducerea firmei va fi sanctionata.
O fabrica de paine trebuie sa dovedeasca practic ca poate produce, timp de sapte zile, cate sase tone de paine necesare pentru hrana unei trupe dislocate in zona.
Brutaria trebuie sa arate ca are rezerva de faina asigurata sau ca si-o poate procura de la moara ori din alta parte. In plus, fabrica trebuie sa poata mobiliza urgent cativa muncitori care sa-i asigure fluxul de munca.
Acestia trebuie sa fie disponibili sa se prezinte de urgenta la locul de munca temporar. „Practic, nu se trece la productia concreta, ci se verifica posibilitatile reale de productie la parametrii solicitati”, precizeaza colonelul Alexandru Manafu, ofiter cu relatii publice din cadrul Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale (OCSPS).
Verigile slabevor fi sanctionate Oficiul, prin structura sa teritoriala - Oficiul de Mobilizare a Economiei si Pregatire a Teritoriului pentru Aparare (OMEPTA) din judetul Salaj -, va verifica daca firmele si institutiile sunt capabile sa colaboreze eficient in cazul unei eventuale situatii de razboi sau de criza.
In fapt, prefectura, trei consilii locale, intreprinderile si centrele sanitare vor fi supuse unei „crize” simulate, care va contura o imagine clara despre cat de pregatit este judetul pentru asemenea situatii, ne-a declarat Alexandru Manafu.
OMEPTA din fiecare judet al tarii detine o baza de date care include, pe langa institutiile cu implicatii si atributii directe in caz de urgenta, si o serie de companii care pot asigura necesarul de alimente, transport, echipamente, excavatoare si alte mijloace specifice in situatii de criza (calamitati, dezastre, accidente tehnologice si teroriste).
Concluziile de la finalul exercitiului de mobilizare vor puncta verigile slabe ale lantului de aparare, iar autoritatile si firmele care nu si-au indeplinit misiunea vor fi sanctionate. Anul trecut, exercitii similare au fost organizate in judetele Iasi si Timisoara. Timp de doi ani, OCSPS isi propune sa verifice nivelul pregatirii tuturor judetelor tarii pentru situatii de criza.