Sho Yo, regele gradinii

Sho Yo, regele gradinii

Bujorii, niste flori inconjurate de legende si superstitii, sunt vedetele incontestabile ale acestei luni.

Cunoscut drept „cel mai frumos” sau „sho yo”, bujorul este incontestabil regele gradinilor, iar chinezii i-au acordat chiar si a IV-a luna din calendar.

Originea bujorului se regaseste in mitologia greaca, sub aspectul doctorului Paeon. Acesta i-a ajutat pe unii zei si i-a suparat pe altii, iar pentru a fi salvat de la moarte el a fost transformat intr-o floare care avea proprietati medicinale si a fost numita Paeonia, adica bujor.

Legende si proprietati tamaduitoare Exista legende despre puterile bujorului. Se spune ca exista niste forte in bobocii florilor care stralucesc in noptile cu luna plina, iar pentru a fi folosite ca remediu, radacinile de bujor trebuie recoltate noaptea.

Altfel se zice ca vin ciocanitorile si scot ochii celui ce deranjeaza floarea pe timpul zilei. In medicina traditionala chinezeasca si japoneza se folosesc radacinile de Paeonia officinalis pentru indepartarea febrei, a durerilor si pentru a preveni infectiile.

Lasand la o parte legendele si superstitiile, bujorul este o planta perena, pe care, dupa ce ai plantat-o, cu minime ingrijiri, o ai o viata intreaga.

Sensibil la transplantari si inmultire Acum bujorul este in plina floare si nu trebuie sa faci altceva decat sa-l uzi saptamanal (daca nu ploua). Continua cu udatul si dupa ce au trecut florile, pentru ca in iulie-august isi formeaza mugurii florali pentru anul urmator.

Dupa ce-i trec florile, se vor forma fructele, care sunt extrem de decorative (in aranjamente cu flori uscate) dupa ce-si scutura semintele. La sfarsitul verii trebuie sa-i tai frunzele.

Daca vrei sa desparti tufa ca sa o inmultesti, fa-o toamna, avand grija de mugurii subterani, destul de fragili.

„Regele” este destul de sensibil la transplantari sau inmultire. Fiecare radacina recoltata pentru inmultire trebuie sa aiba cel putin un mugure bine dezvoltat. Noua planta se introduce in pamant la 5-10 cm adancime.

Daca o bagi mai adanc vei intarzia inflorirea cu 2-4 ani. De obicei, dupa plantare, se face o movilita de pamant, iar primavara se niveleaza la loc.

Cum pastrezi mai mult plantele taiate 

Baga-le cozile in apa fierbinte  10-15 secunde si apoi lasa-le 15-20 de minute in cada plina pe o treime cu apa rece. Astfel plantele se vor hidrata mai repede si vor tine mai mult in apa.

SPECII  Bujori pentru toate gusturile Paeonia mlokosewitschii. Este cel mai „vrednic” si infloreste pe la jumatatea lui aprilie. Este deosebit datorita florilor de culoare galbena.

Paeonia arborea. Este cel mai inalt dintre toti. Poate fi roz sau grena. Paeonia lactiflora. Este cel mai cunoscut. „Clasicul” bujor cu floare alba sau roz, are un singur rand de petale.

Paeonia tenuifolia. Este o planta protejata, din pacate inca destul de comercializata de cei care nu stiu sau nu vor sa stie acest lucru. Paeonia peregrina. Este tot o planta protejata, care impartaseste aceeasi soarta ca si precedentele.

Ne puteți urmări și pe Google News