Presedintele TVR a convocat astazi o sedinta a Consiliului Director al Societatii Romane de Televiziune pentru a-si anunta decizia.
Intr-o scrisoare transmisa presedintelui Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, Giurgiu anunta ca azi si-a inaintat Consiliului de Administratie al SRTv demisia din functiile de presedinte si director general al SRTv incepand cu 2 iunie 2007.
In acest document, Giurgiu prezinta cinci motive ale deciziei sale.
Primul dintre acestea este lipsa motivatiei de a continua.
"Am acceptat aceasta functie pentru ca am crezut ca pot reconstrui TVR-ul spre a ne apropia de o institutie media credibila care sa nu mai repete greselile din trecut. Aceasta a fost provocarea mea, sa arat ca "se poate", ca TVR-ul poate performa. N-au fost la mijloc banii, nici functia care pentru mine nu are continuitate in viitor. Am o carier in fata si alte planuri carora ma voi dedica din acest moment. Insa, cred cu tarie ca important nu e un om, ci o misiune si un proiect de preschimbare a televiziunii publice.", a precizat Giurgiu, adaugand ca spera: "Sper ca, dupa plecarea mea, proiectele pe care le-am propus sau initiat sa fie continuate".
De asemenea, acesta considera ca nu mai poate garanta pe viitor independenta editoriala a TVR.
"Am mai spus-o, misiunea de post public nu stiu daca va mai putea fi realizata atat timp cat nu exista garantia unei sustineri puternice a postului public si daca nu se va trece la reorganizarea televiziunii", scrie presedintele demisionar.
Tudor Giurgiu a mai vorbit si despre "campaniile de presa si raportul financiar pe 2006" care reprezinta "o minge la fileu" pentru opozitie care "pregateste exterminarea sa".
"Nu vreau sa mai lucrez intr-o institutie in care sindicatele fac partizanate cu partidele politice impotriva celor pe care Parlamentul i-a desemnat prin vot sa se ocupe de soarta acelei institutii", explica Giurgiu al treilea motiv care l-a determinat sa demisioneze.
Regizorul acuza apoi "mizerabila campanie de presa din partea unor trusturi si presiunile" la care a fost supus in ultima perioada si considera ca singurul lucru de care este vinovat este "o dorinta prea mare de a provoca o schimbare la fata a TVR, pe un termen scurt, cu orice pret".
"Am senzatia ca la TVR se doreste sa se puna "batista pe tambal" si sa fie liniste, TVR sa nu "deranjeze" si sa nu-si asume mize majore.", a comentat Girgiu.
El considera ca nu merita sa isi sacrifice "linistea familiei pentru un ideal pe jumatate frant, schimbarea la fata a Televiziunii Romane". In schimba, isi va indrepta atentia asupra unor proiecte, "in calitate de regizor sau producator".
Tudor Giurgiu a pierdut sprijinul Consiliului de Administratie al TVR luna trecuta, cand membrii CA au aprobat retragerea votului de incredere fata de presedintele-director general.
In aceeasi perioada a fost votat Raportul de activitate al SRTv pe anul trecut impreuna cu Raportul de gestiune si situatiile financiare pentru acelasi an. Potrivit acestor documente, Televiziunea Romana a avut anul trecut pierderi de peste 17 milioane de lei.