Bursa din Istanbul, in declin

Bursa din Istanbul, in declin

Si lira, moneda nationala din Turcia, a resimtit efectele framantarilor politice.

Indicele principal al bursei din Turcia a scazut la inceperea sedintei de tranzactionare de ieri cu peste 8 procente, iar lira turceasca a pierdut si ea peste 4 procente pe parcursul zilei in raport cu dolarul american. Declinul bursei de la Istanbul vine pe fondul framantarilor politice interne.

Moneda turca a scazut de la 1.393 de unitati in raport cu dolarul vineri, la 1.3675 unitati la inchiderea de ieri a pietei valutare. „Ne asteptam ca incertitudinile sa persiste si pietele turcesti sa-si amplifice scaderile in continuare”, a spus Lars Christensen, analist la Danske Bank, citat de Mediafax. El a adaugat ca scaderile instrumentelor financiare din Turcia se datoreaza vanzarilor masive, determinate de posibilitatea unei interventii a armatei impotriva guvernului.

Desi economia Turciei este in plina explozie, avand un deficit bugetar scazut, inflatie redusa si infuzii de capital masive, ea nu este suficient de matura pentru a fi imuna la framantarile din sfera politica. Intregul sistem economic a inceput sa resimta efectele instabilitatii politice din tara, determinata de calificarea in turul doi al alegrilor prezidentiale a lui Abdullah Gul, care provine din miscarea islamista, transmite Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aproape un milion de oameni au manifestat duminica la Istanbul in favoarea laicitatii statului, acuzand guvernul ca doreste islamizarea prin sustinerea candidaturii lui Gul.

Manifestantii au de partea lor si armata din Turcia, care incepand din 1960 a rasturnat trei guverne. Conducatorii armatei au anuntat deja ca vor sustine miscarea laica si ca vor interveni daca este necesar. Rezultatul acestei crize ar putea fi declansarea de alegeri anticipate. Mai mult, tara se afla in tratative pentru aderarea la Uniunea Europeana.

2006 a fost, de asemenea, un an care a pus la grea incercare economia turca. Avansul inflatiei si retragerea investitorilor de pe piete au determinat scaderea cu 25 de procente a lirei turcesti. Ca raspuns, banca centrala a majorat semnificativ rata dobanzii curente.