Primul marinar ajuns la Cotroceni, torpilat de oligarhi
- Adam Popescu
- 20 aprilie 2007, 03:00
Presedintele-jucator a devenit presedinte-spectator.
Sunt perfect, doamna!” Cam asa s-ar autocaracteriza, sugubat, Traian Basescu. Si daca-i analizam traiectoria din ultimii zece ani am putea sa-i dam dreptate: a stiut sa faca din el un produs perfect vandabil maselor. A rasturnat guverne din care facea si el parte, a negociat cu sindicatele in termeni uneori de mahala, a demolat chioscuri, a omorat maidanezi.
Ca primar, n-a construit mare lucru, dar a avut o scuza de succes: nu l-a lasat PSD-ul. Ca presedinte i-au venit de hac oligarhii si parlamentul.
N-a facut un secret din originea populara a educatiei sale - „am batut porturile lumii, n-am stat in biblioteci”, ii place lui Basescu sa spuna - si nici n-a pozat vreodata in diplomat. Toate faptele lui il recomanda ca personaj atipic pentru politica romaneasca si, cu siguranta, asta e reteta succesului sau, dar deopotriva poate fi si cauza esecului.
Arta comunicarii: Basescu a facut cariera cu butada „iarna nu-i ca vara”
Se spune ca a avut sfetnici priceputi de imagine, dar si ca e un tip greu de consiliat. De multe ori a preferat sa intre in direct la TV ca sa-si spuna parerea, fara sa mai astepte sfatul consilierilor. Campaniile de imagine prin care a reusit de trei ori sa castige voturile romanilor s-au pliat manusa pe stilul ferm, de om care „le spune pe bune”, al lui Basescu.
Dupa ce facuse cariera cu butada „iarna nu-i ca vara” de la Transporturi, a ajuns la primarie unde a reusit sa-i imparta pe bucuresteni in doua. Hulit de chioscari, de iubitorii de animale, compatimit de antipesedisti, ca „uite, dom’le, nu-l lasa pe om sa-si faca treaba”, Basescu a reusit sa intoarca in favoarea sa conflictul si sa castige increderea alegatorilor.
E, poate, singurul politician care a tratat cu ziaristii in forta, stiind de cand era primar ca nu reporterul de pe teren conteaza, ci relatia directa cu patronul acestuia.
Intuitia si spontaneitatea l-au recomandat ca interlocutor spectaculos, conferintele lui de presa sau sedintele de consiliu de la primarie tinandu-se „cu casa inchisa”.
Iar cei patru ani de la primarie, fasti pentru imaginea lui Basescu, chiar daca lipsiti de realizari palpabile pentru oras, au facut diferenta in campania pentru alegerile generale din 2004.
Suvita, fesul si interesul
Instalarea la Cotroceni n-a adus schimbari in stilul popular al lui Basescu. Lipsit de complexe, presedintele a acceptat taierea celebrei suvite, a lansat moda fesului in vizitele de lucru, dominate pana atunci doar de palarii si basti, a pupat copii, mame, bunici, targoveti, s-a pozat cu mii de turisti pe plaja, pe partie, a impins carutul la hipermarket cu lista de bucate in mana, data de nevasta de acasa, si-a dansat sotia la carciuma, a ingenuncheat in fata tigancilor si a batut cu palma in podeaua ringului de dans.
Pe acelasi ecran, romanii au vazut un Basescu „de viata”, care nu s-a jenat sa bea un pahar si sa se urce la volan ori sa manance seminte pe stadion, dar si un presedinte acuzat ca si-a tras casa de la primarie, ca a favorizat mai multe firme cu contracte de asfaltari si ca scrie biletele compromitatoare.
Femeile si politica
Basescu nu e usa de biserica, si asta nu mai trebuie demonstrat. Cand era primar s-a opus construirii Catedralei in Parcul Carol, ca presedinte se roaga la sfintele moaste, dar nu si pentru institutii...
Ca politician, a stiut sa astepte in umbra lui „Petre, esti cel mai bun” pana cand a fost gata sa iasa in fata. Se spune ca e un aliat viclean, care-si urmareste doar interesul, totusi niciodata nu duce lipsa de aliati, fiind gata sa si planga pe umarul lor la nevoie.
Si cum pentru toate astea trebuia sa existe si o incununare, Basescu a fost primul sef de partid care a promovat masiv femeile la guvernare. Cateva la primarie, una la prefectura, mai multe la Cotroceni si in ministere.
BILANTUL UNEI JUMATATI DE MANDAT
Traian Basescu a refuzat sa-si asume un rol decorativ
Presedintele va ramane in istorie si pentru expresiile sale pitoresti precum „baietii destepti”, „sistemul ticalosit” sau „solutia imorala”
In cele 28 de luni de la instalarea la Cotroceni, Traian Basescu a avut o viata cel putin agitata, care a stat in cea mai mare parte sub semnul luptei cu „sistemul ticalosit” - una dintre sintagmele favorite din colectia de expresii pitoresti ale presedintelui.
Solutia imorala si anticipatele. Ianuarie 2005 - Traian Basescu anunta: „Personal, sunt un adept al unor anticipate imediate pentru a scapa de o solutie imorala care se numeste PUR” - denumirea de atunci a Partidului Conservator.
7 iulie 2005 - Premierul Tariceanu anunta demisia guvernului: „Ne intoarcem din nou la electorat, prin depunerea demisiei guvernului”. Dupa cateva zile se razgandeste, acceptand un compromis pentru evitarea anticipatelor.
5 aprilie 2006 - Basescu anunta ca „Alianta nu pare a mai avea un viitor comun. Dar important este sa tina pana la integrarea in UE, la 1 ianuarie 2007. Taras-grapis trebuie sa mergem cu ea, ca sa asiguram stabilitatea politica.”
„Baietii destepti din energie”. 1 august 2005 - Traian Basescu atrage atentia asupra „baietilor destepti” din energie si „grupurilor de interese” din spatele guvernului. „In 2005 am vorbit de baietii destepti, iar guvernul nu a avut nicio reactie. Din acest punct de vedere, primul-ministru are un comportament greu de inteles. Oare cat de mari sunt interesele care mana guvernul la inactiune!?”
Jurnalistii rapiti in Irak. Mai 2005 - Vestea celor trei jurnalisti rapiti in Irak a starnit la acel moment reactii vehemente in intreaga Romanie. Miscarile de strada, impreuna cu eforturile serviciilor secrete, au dus in cele din urma la eliberarea acestora dupa aproape doua luni de captivitate. Traian Basescu a fost cel care a condus „Celula de criza” constituita pentru eliberarea celor trei jurnalisti.
„Condamnarea comunismului”. 18 decembrie 2006 - Basescu se adreseaza parlamentului, gest pentru care este huiduit: „Ca sef al statului, condamn explicit si categoric sistemul comunist din Romania de la infiintarea sa si pina la prabusire. Luand act de realitatile prezentate in raport, afirm cu deplina responsabilitate: regimul comunist din Romania a fost ilegitim si criminal”
Scandalul „Biletelul”. Ianuarie 2007 - „Draga Traiane,1. Iti trimit alaturat un document redactat de Petromidia in legatura cu cercetarile care au loc. 2. Daca ai ocazia sa vorbesti la Parchet despre subiect?”. Fosta sefa a Cancelarie Prezidentiale, Elena Udrea, declara ca premierul Tariceanu i-a cerut lui Traian Basescu sa intervina in justitie la inceputul anului 2005. Intrebat despre existenta biletelului, Tariceanu a negat categoric, in prima instanta, pentru ca apoi „biletelul” sa fie dat publicitatii de Basescu.
Votul uninominal. 15 februarie 2007 - Traian Basescu se adreseaza parlamentului: „Senatorii si deputatii trebuie alesi pe baza votului uninominal. Este absolut necesara reforma clasei politice”. La inceputul anului, Traian Basescu a invitat la Cotroceni partidele politice si reprezentantii societatii civile pentru consultari asupra votului uninominal. Acest punct din agenda sa inca nu a reusit sa-l atinga. (Andi Manciu)
Pasul spre putere
A fost odata Alianta
Decembrie 2004, Traian Basescu, sustinut de Alianta D.A., castiga alegerile prezidentiale, in fata lui Adrian Nastase, sustinut de Uniunea Nationala PSD+PUR (transformat ulterior in PC).
La alegerile parlamentare, Alianta D.A. nu a obtinut majoritatea parlamentara pentru formarea noului guvern, motiv pentru care au optat pentru o Coalitie guvernamentala cu UDMR si PUR - actualul PC.
Insa, PUR era partidul despartit de PSD cu ajutorul caruia au fost votati Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase in fruntea Senatului si Camerei Deputatilor. Noul guvern, condus, conform protocolului Aliantei, de liberalul Calin Popescu-Tariceanu, care trebuia sa accepte pentru inceput „solutia imorala”, Partidul Conservator.
Bibliografie
Un capitan de cursa lunga
Traian Basescu (55 de ani) absolvent al Institutului de Marina „Mircea cel Batran”
Activitate profesionala:
1976-1981 Ofiter maritim 1981-1987 Capitan de cursa lunga, Comandant al navelor Arges, Crisana si Biruinta 1987-1989 Sef al Agentiei Navrom din Anvers 1989-1990 Director general al Inspectoratului de Stat al Navigatiei Civile din Ministerul Transporturilor 1990-1991 Subsecretar de Stat - Seful Departamentului Transporturi Navale din Ministerul Transporturilor 1991-1992; 1996-2000 Ministru al transporturilor 1992-1996 Deputat, Parlamentul Romaniei 2000-decembrie 2004 Primar general al Municipiului Bucuresti 20 decembrie 2004 - prezent Presedinte al Romaniei
Cititi si Scor zdrobitor in favoarea suspendarii
Parlamentul a intors clepsidra lui Ponta