Binefacerile masajului

Binefacerile masajului

O sedinta de masaj face mai mult decat sa-ti relaxeze muschii: intareste imunitatea, imbunatateste somnul si previne aparitia sindromului premenstrual.

Masajul imbunatateste activitatea anticorpilor si ajuta inclusiv la reducerea hormonilor stresului, arata un articol publicat pe site-ul.

Pentru a avea rezultate bune este insa nevoie de ajutorul unui specialist. In unele spitale din strainatate, masajul face parte chiar din terapia de recuperare de dupa operatii datorita efectului sau relaxant si plusului de energie pe care il aduce.

Impotriva stresului si durerilor de spate

Masajul este eficient in primul rand pentru durerile de spate si da rezultate mult mai bune decat acupunctura sau chiropractica (o terapie medicala care consta in manevre de repozitionare a oaselor cu ajutorul unor instrumente mecanice), arata cercetatorii de la Centrul de Sanatate pentru Studii Medicale din Seattle.

El ajuta si la eliberarea unor hormoni ai stresului, cum este si cortizolul. „Totodata, masajul poate creste nivelul hormonilor care le dau oamenilor starea de bine. Este vorba despre serotonina si dopamina”, afirma cercetatorii americani.

Scade presiunea sangelui

Efecte benefice are si asupra sistemului cardiovascular: masajul scade presiunea sangelui, face ca bataile inimii sa fie mai putin accelerate, blocheaza receptorii care ii  fac pe oameni sa simta intens durerea. Din acest motiv, unii medici au hotarat chiar sa includa masajul in terapia de recuperare, care are loc dupa operatiile complicate.

„Masajul facut o data pe saptamana este ceea ce-mi prescriu atat mie, cat si pacientilor pe care ii am la sectia de chirurgie”, spune medicul C.Oz.

Mehmet, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din New York, SUA. Medicii oncologi sunt si ei de parere ca o astfel de practica alternativa ii poate ajuta pe pacienti sa treaca mai usor peste bolile incurabile pe care le au.

Creste capacitatea de concentrare

Pe langa efectul relaxant, masajul are si capacitatea de a energiza organismul. Teste facute de oamenii de stiinta de la Touch Research Institute (SUA) au aratat ca, dupa 15 minute de masaj, oamenii pot adopta un ritm de viata mai alert, iar capacitatea lor de concentrare creste considerabil.  

Alte studii arata ca masajul imbunatateste activitatea anticorpilor si ca s-a dovedit eficient in special in recuperarea pacientelor afectate de cancerul la san.

„Partea dreapta a lobului frontal al creierului este mult mai activa atunci cand suntem suparati, iar partea stanga se activeaza atunci cand suntem fericiti. Studiile noastre au aratat ca masajul scade activitatea lobului drept si creste functionarea celui stang, responsabil cu fericirea”, spune T. Field, director la Touch Research Institute, sugerand ca masajul ar trebui sa faca parte din recuperarea pacientilor anxiosi, care se pregatesc pentru interventii riscante ori pentru chimioterapie.

Ne puteți urmări și pe Google News