Doi pe-o banca mondiala

Doi pe-o banca mondiala

Presedintele Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, e implicat intr-un amplu scandal de coruptie, dupa ce presa americana a dezvaluit faptul ca amanta sa, Shaha Riza, a primit un salariu exorbitant din partea institutiei.

Shaha Riza lucra ca responsabil de comunicare in cadrul bancii in momentul numirii lui Wolfowitz la conducerea institutiei, la inceputul anului 2005.

Cum regulamentul bancii interzice cuplurilor sa lucreze in relatie directa de superior-subordonat, pentru a evita un conflict de interese, Wolfowitz a gasit solutia transferarii iubitei sale la Departamentul de Stat. Salariul ei a continuat sa fie platit de Banca Mondiala, ba chiar i s-a acordat si o marire substantiala, de 61.000 $, ajungandu-se astfel ca Riza sa castige 193.590 $ pe an.

In schimb, sefa sa, secretarul de stat Condoleezza Rice, are un salariu de doar 186.000 $ pe an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dezvaluirile, aparute initial in „Washington Post”, au starnit indignare printre angajatii Bancii Mondiale, marirea de salariu fiind cu mult peste limitele uzuale in cadrul institutiei.

Conducerea bancii a fost bombardata cu mesaje din partea angajatilor, care isi exprima nemultumirea privind acest caz de favoritism.

La inceputul acestei saptamani, Wolfowitz a raspuns acuzatiilor ce i se aduc printr-un mesaj adresat salariatilor, in care ii asigura ca a actionat intotdeauna respectand regulamentul si isi asuma intreaga raspundere pentru deciziile sale.

In acelasi timp, purtatorul de cuvant al Departamentul de Stat, Sean McCormack, a declarat ca Shaha Riza a parasit aceasta institutie la un an dupa ce a fost detasata, lucrand in prezent la o asociatie privata.

Dragoste si interese

Povestea relatiei dintre Wolfowitz (63 ani) si Shaha Riza (53 ani) a aparut in presa in urma cu doi ani. Ceea ce a socat in primul rand a fost faptul ca Wolfowitz, cunoscut pentru vederile sale pro-israeliene, traieste o poveste de dragoste cu o musulmana de origine libiana, nascuta si crescuta in Arabia Saudita.

Ulterior a reiesit insa ca identitatea de vederi dintre cei doi este totala. Shaha Riza este membra a mai multor organizatii care militeaza pentru democratizarea Orientului Mijlociu.

Totodata, ea a facut parte dintr-o organizatie a diasporei irakiene care lupta pentru rasturnarea de la putere a lui Saddam Hussein, iar in presa au aparut speculatii ca ea l-ar fi influentat, fie si numai partial, pe Wolfowitz sa adopte o politica dura fata de fostul regim de la Bagdad, in perioada cand lucra in Departamentul Apararii, inaintea razboiului din Irak.