HERA: Schimbarea domnilor, bucuria prostilor

HERA: Schimbarea domnilor, bucuria prostilor

Calin Hera: "Coruptia fara coruti e un pericol de moarte pentru oricine e la putere. Nici nu mai conteaza a cui e impotenta, a regimului Basescu sau a regimului Tariceanu."

Schimbarea domnilor, bucuria prostilor. Asa imi spunea in urma cu multi ani bunicul meu si nu intelegeam ce vrea sa spuna. Pe vremea aceea, domnii nu se schimbau, erau mereu aceiasi. Nu stiam nici despre rotirea cadrelor. In comunismul pe care l-am prins eu, „schimbarea domnilor” n-avea inteles. Acum, domnii se schimba si se cearta intre ei, dar, mai ales, cad mereu in picioare.

Noul guvern Tariceanu, acela fara PD, are sanse bune sa treaca de parlament pentru ca nimanui dintre cei care ar putea intoarce balanta nu-i convine sa fie alegeri anticipate.

PSD ar putea eventual sa forteze inlocuirea a unu-doi ministri, ca sa para viril. Oricum, PNL si PSD se feresc ca dracul de tamaie sa fie asociate unul cu altul. (Asta in vreme ce PD are interesul sa enunte, cu orice prilej, sintagma „Alianta PNL-PSD”.) De ce?

Pe de o parte, liberalii si social-democratii se bazeaza pe electorate incompatibile; pe de alta parte, PD cauta sa acapareze pentru sine electoratul anti-PSD, inca foarte numeros in Romania. De aici jocul la cutite pentru mostenirea politica a Aliantei si aruncarea responsabilitatii pentru ruperea ei in curtea celuilalt.

In acest context, noul guvern Tariceanu are mize punctuale, de moment, si mize de perspectiva, strategice. Pe moment, liberalii au ales sa nu mai stea in pat cu dusmanul. E un calcul pragmatic: acest mariaj le dauna, acum pot initia, cu noroc, potentialul de crestere. Principala conditie ca acest potential sa fie valorificat: sa ia, treptat, tunurile de pe Traian Basescu si PD si sa se concentreze pe guvernare.

Singura sansa a liberalilor e sa guverneze, sa demonstreze ca sunt meseriasi (daca sunt). Discursul din data de 1 aprilie al lui Tariceanu tocmai pe asta a pus accentul. „Stiu foarte clar care sunt pasii care trebuie facuti pentru ca romanii sa traiasca prosper in UE”, a spus el.

Dar strategia lui Tariceanu nu pare axata preponderent pe elementul constructiv. Acelasi discurs a continuat cu atacuri foarte precise la adresa presedintelui Traian Basescu. Imaginea generala e terifianta: premierul si presedintele au iesit pe ulita din centru si trag unul in altul, in aplauzele galeriei geoano-vadimisto-voiculiste.

Daca e, intr-adevar, pus pe treaba, noul guvern Tariceanu ar trebui, de exemplu, sa forteze definitivarea dosarelor de coruptie incremenite.

E o naivitate sa crezi asta? Nu. Ar trebui sa fie o miza. Acum, echipa Tariceanu e suspectata de la stanga la dreapta ca are ca scop suprem protejarea lui Patriciu in justitie. Daca va merge pe calea protejarii, va castiga ceva timp. Dar partidul isi va pierde exact acel nucleu de alegatori principiali care pot face diferenta. Coruptia fara corupti e un pericol de moarte pentru oricine e la putere. Nici nu mai conteaza a cui e impotenta, a regimului Basescu sau a regimului Tariceanu.

Caci alegatorii nu sunt castigati la zaruri si nici nu se afla pe statele de plata ale vreunui magnat potent. Tot mai multi stiu ca schimbarea domnilor e bucuria prostilor si au devenit reticenti. Pe alegatori, cel putin pe aceia cu vederi liberale, ii castigi cu principii respectate. Daca PNL va ajunge intr-adevar sa guverneze de capul lui, e cazul sa o faca al dracului de bine. Dincolo de cele cateva luni de guvernare, pe liberali ii asteapta ori cartile de istorie si multa munca inainte, ori haul.

Ne puteți urmări și pe Google News