Functionari ai Comisiei si Parlamentului European, arestati la Bruxelles, intr-o investigatie privind spagi de milioane de euro.
Trei cetateni italieni, intre care un functionar al Comisiei Europene si asistentul unui europarlamentar, au fost arestati ieri de procurorii belgieni sub suspiciunea de coruptie si frauda din banii UE, dupa o operatiune spectaculoasa, in cadrul careia politisti din patru state europene au efectuat perchezitii mamut la sediile executivului si Parlamentului European din Bruxelles, precum si in alte locatii - sedii ale unor firme, banci sau locuinte private - din Franta, Belgia, Italia si Luxemburg.
Italia, „epicentrul afacerii”
Suspectii, despre care oficiali UE citati de cotidianul britanic „The Times” afirma ca ar putea avea legaturi cu Mafia italiana, au fost inculpati de justitia belgiana sub acuzatiile de fals, uz de fals, coruptie, escrocherie, violarea regulilor europene privind achizitiile si asocierea cu infractori.
„Este vorba despre comisioane ilegale de milioane de dolari”, a anuntat un reprezentant al Parchetului din Bruxelles. El a precizat ca afacerea de coruptie - „cu epicentrul in Italia” - a vizat favorizarea unor companii, care in schimbul comisioanelor-spaga in valoare de milioane de dolari au primit ilegal contracte pentru a furniza cladiri si servicii de securitate pentru delegatiile Comisiei Europene din afara UE.
Ancheta la sesizarea Comisiei
Procurorii belgieni care, conform AFP, au lucrat trei ani la aceasta ancheta dupa o sesizare venita din partea OLAF, oficiul antifrauda al Comisiei, au refuzat sa dea publicitatii numele inculpatilor sau sa precizeze tarile in care reprezentantele UE au costat mai mult decat ar fi trebuit.
Nici executivul comunitar nu a dat publicitatii numele functionarului sau arestat, precizand insa ca a fost la originea semnalarii neregulilor. Comisia aplica „o politica de toleranta zero” in materie de coruptie, a afirmat purtatorul sau de cuvant, Johannes Laitenberger.
Singurele detalii oferite de procurorii belgieni: unul dintre inculpati este un functionar de 46 de ani din cadrul serviciului care asigura infrastructura si logistica reprezentantelor Comisiei in afara UE. Cel de-al doilea este asistentul, in varsta de 60 de ani, al unui europarlamentar, in timp ce al treilea inculpat este un om de afaceri in domeniul imobiliar, in varsta de 39 de ani.
Fiasco de imagine pentru UE?
In ciuda declaratiilor reprezentantului Comisiei Europene, cazul de coruptie, venit la scurt timp dupa aniversarea Jubileului Uniunii de la Berlin, este de natura sa umbreasca reputatia institutiilor europene, afectate deja de o acuta lipsa de popularitate, dar si de lipsa de transparenta.
De 12 ani, Curtea Europeana de Audit refuza sa avizeze modul in care a fost cheltuit imensul buget al UE, care se ridica la peste 110 miliarde de euro anual.
Cazul cercetat de procurorii belgieni se adauga afacerii in centrul careia s-au aflat actele de nepotism ale comisarului francez Edith Cresson.
In martie 1999, decizia lui Cresson de a angaja cunoscuti si apropiati ca functionari ai executivului european, dar si alte nereguli au dus la demisia Comisiei conduse de luxemburghezul Jacques Santer.
Cosa nostra
Europarlamentari cu trecut incarcat
Cu toate ca cei trei suspecti arestati la Bruxelles nu sunt oficiali europeni de rang inalt, cercetarile procurorilor ar putea sa vizeze persoane mult mai importante.
Parlamentul European nu a putut confirma, insa Laurence Wittek, un oficial european citat de „The Times”, a declarat ca „investigatia este despre doi membri italieni ai Parlamentului European, care sunt suspectati de legaturi cu Mafia”. Mai multi membri italieni ai legislativului european au fost acuzati, de-a lungul timpului, de legaturi cu gruparile de crima organizata din Italia.
Unul dintre ei este Giusepe Castiglione, membru al partidului Forza Italia condus de Silvio Berlusconi. Conform BBC, in aprilie 1999, pe cand era ministru al industriei in guvernul regional din Sicilia, Castiglione a fost arestat sub suspiciunea ca oferea contracte unor firme apropiate Mafiei in schimbul unor „comisioane” generoase.