Grupul anglo-olandez si-a vandut si divizia de GPL - ultima afacere pe care o mai detinea aici, dupa ce benzinariile au ajuns in 2004 la MOL.
Gigantul anglo-olandez Shell, a treia corporatie a lumii petroliere, a parafat ieri vanzarea diviziei de gaz petrol lichefiat (GPL) din Romania, la pachet cu operatiunile sale din alte cinci tari din Europa, companiei franceze Rubis, pentru aproape 90 de milioane de euro. Tranzactia marcheaza, totodata, retragerea completa a grupului Shell de pe piata romaneasca, dupa ce a vandut businessul cu benzinarii catre grupul ungar MOL in doua etape - iunie 2003 si noiembrie 2004. Valoarea tranzactiei cu reteaua de 82 de statii, care a inclus si activitatile din domeniul lubrifiantilor si combustibililor pentru aviatie, s-a ridicat, potrivit estimarilor, la 90 de milioane de euro. Afacerea incheiata ieri vizeaza si diviziile Shell din Germania, Bulgaria, Spania, Cehia si Elvetia, potrivit datelor comunicate de cele doua companii.
Prin preluarea diviziei de GPL a Shell Romania, francezii de la Rubis vor mosteni si una dintre cele mai bune pozitii in piata de profil. La fel se va intampla si in Elvetia, acolo unde Shell era cel mai mare distribuitor de gaz petrol lichefiat. Shell Romania detine o cota de piata estimata la 29% din piata de GPL, unde se bate pentru prima pozitie cu Petrom.
Shell a vandut catre francezi diviziile Shell Gas Romania - un joint-venture intre Shell (55%) si Petrom (45%) -, la care se adauga Transgas Services, companii care fac impreuna afaceri de 180 de milioane de euro.
Prioritare sunt explorarea si retailul
Grupul si-a motivat decizia de vanzare a afacerilor cu GPL prin intentia de a-si concentra dezvoltarea pe segmentele de explorare si productie si in divizia de retail. „Aceasta tranzactie este in linie cu strategia Shell de orientare catre upstream si un downstream profitabil”, a declarat Erwin Friederich, vicepresedintele diviziei de GPL din Shell. In plus, compania petroliera se va concentra in viitor asupra zonelor in care are deja o prezenta puternica.
Piata de GPL este formata din trei segmente - autogaz, vrac si butelii. Prima componenta este cea care inregistreaza cele mai puternice cresteri, in timp ce micul vrac este un segment in stagnare. A treia componenta, piata de butelii, inregistreaza un trend descendent din cauza racordarilor tot mai frecvente la retelele de gaze naturale.
Afacerile jucatorilor din gaz petrol lichefiat se ridica in total la 300 de milioane de euro. Primele cinci pozitii in acest segment sunt ocupate de Shell Gas, Petrom, Butan Gas - care apartine omului de afaceri Iosif Constantin Dragan, Crimbo Gas 2000 - afacerea lui Cristian Borcea, manager al clubului Dinamo Bucuresti, si Rompetrol Gas.
Shell a intrat pe piata romaneasca in 1992 si a investit peste 200 de milioane de dolari, in principal pentru dezvoltarea retelei de benzinarii. Compania a intentionat sa realizeze explorari petroliere in Transilvania, insa fara rezultat. Francezii de la Rubis au activitati in domeniul GPL, al energiei termale si al gazelor naturale.