Combinatia elvetiana a lui Buzaianu incepe sa scartaie

Combinatia elvetiana a lui Buzaianu incepe sa scartaie

Tot mai multe indicii il arata pe Bogdan Buzaianu conectat la deciziile Energy Holding.

Energy Holding, firma care a incheiat cel mai "destept" contract de electricitate din istoria Romaniei, are multe umbre in actionariat. Desi oficial Bogdan Buzaianu a iesit de doi ani din societate, tot mai multe indicii il arata, in continuare, conectat la mecanismul decizional al fostei sale firme.

Compania elvetiana care a preluat Energy Holding in 2006, Societe Bancaire Privee, a declarat pentru EVZ, prin vocea sefului Departamentului pentru Investitori, ca actiunile au fost cumparate in numele bancii si nu de banca.

La numai un an dupa ce Buzaianu a reusit sa incheie in 2004 supercontractul de preluare de energie, in februarie 2005 acesta a iesit din firma. De ce s-ar fi retras un abil om de afaceri dintr-o societate care poate aduce in urmatorii zece ani venituri de peste 3,2 miliarde de dolari?

Finul lui DIP

Potrivit Registrului Comertului, Bogdan Buzaianu a iesit din Energy Holding in februarie 2005. Acesta si-a vandut cele cinci procente pe care le mai detinea in nume personal catre Atell Investments Ltd, un off-shore din Cipru.

Atell Investments Ltd detine in continuare 5a din firma, fiind reprezentata de Cezar Gusu, avocat in cadrul "Bostina si asociatii". Doru Bostina, patronul casei de avocatura, este cel care a infiintat Energy Holding impreuna cu Bogdan Buzaianu in 2000.

Restul de 95a au fost detinute pana in 2006 de Energy Consult, firma elvetiana infiintata de Buzaianu. Compania era administrata de Beat Corpataux si reprezentata in Romania de Daniela Staicu. Cel care i-a semnat Danielei Staicu procura de reprezentare a fost chiar Buzaianu.

Dupa schimbarea puterii politice in 2004, Energy Holding a devenit tot mai des subiectul unor dezvaluiri de presa, care vizau afacerile incheiate cu statul pe vremea PSD, cand ministru al economiei era nasul de cununie al lui Buzaianu, Dan Ioan Popescu. Nu este exclus ca Buzaianu sa nu-si mai fi dorit sa fie la vedere in actionariat, tocmai din acest motiv.

"Persoana care decidea" La mai bine de jumatate de an de la iesirea oficiala a lui Buzaianu din firma, acesta a fost la Constanta la fabrica administrata de Mircea Basescu, pentru a da sfaturi tehnice: "Auzisem ca Bogdan Buzaianu nu mai este patron la Energy Holding cand s-a semnat contractul si totusi el a venit la fabrica in Zona Libera, in septembrie 2005, la o discutie tehnica. Toti ceilalti din echipa ii spuneau sefu’ si il priveau cu respect, semn ca el era inca persoana care decide in companie", ne-a declarat Mircea Basescu saptamana trecuta.

Mircea Basescu ne-a declarat ca in decembrie 2006, la ziua de nastere a lui Buzaianu,  acesta i-a prezentat  un "coleg", director italian de banca. Sursele EVZ sustin ca bancherul italian ar fi fost Riccardo Tattoni, actionarul firmei care detine Energy Holding.

Codrut Seres a facut o dezvaluire senzationala, in exclusivitate pentru EVZ. Fostul ministru a declarat ca in 2005 si 2006 s-a intalnit de mai multe ori cu Buzaianu. Au discutat: recuperarea penalitatilor Va Tech, dar si contractele Energy Holding cu Rovinari, Turceni si Hidroelectrica.

Energy Consult, firma lui Buzaianu, si-a vandut in 2006 cele 95a din actiunile Energy Holding catre compania elvetiana Societe Bancaire Privee (SBP). Aceasta este o firma mica si discreta de administrare a investitiilor (asset management) si nu o banca in sensul consacrat. SBP este reprezentata acum in Energy Holding de Daniela Staicu, cea care a fost imputernicita cu incredere deplina si de Buzaianu.

Anchetati de elvetieni Societe Bancaire Privee a fost pusa oficial sub acuzare saptamana trecuta. In urma unei anchete, Comisia Federala a Bancilor din Elevetia (CFB) a constatat "grave lacune in activitatea de organizare si dificultati legate de garantia unei activitati ireprosabile".

CFB  a decis suspendarea licentei bancare detinuta de SBP, incepand cu 1 octombrie 2007. Pentru a putea "supravietui", actionarii majoritari, familia miliardarului italian Riccardo Tattoni, negociaza vanzarea SBP catre Banca Profilo.

Banca italiana a semnat deja un "memorandum of understan-ding" (n.r. - precontract de cumparare) prin care va prelua 54a din capital si 60a din dreptul de vot. Ziarul elvetian de limba fran-ceza "Le Temps" sustine ca bursa elvetiana a declansat o ancheta inca de acum opt luni. SBP este investigata asupra unor posibile tranzactii ale managementului, care nu au fost raportate in perioada prevazuta de regulile bancare.

PRO - MARE MAESTRU Veriga masonica

Bogdan Buzaianu este pro-mare mason in Marea Loja a Romaniei, condusa de marele maestru Corneliu Visoianu. Acesta a fost seful de cabinet al lui Victor Ciorbea pe cand era premierul Romaniei.

Sediul Marii Loje a Romaniei este in strada Edgar Quinet, numarul 7. La aceeasi adresa a fost vechiul sediu al firmei Energy Holding, pana cand aceasta s-a extins foarte mult si s-a mutat intr-un adevarat palat, pe strada Paris, la numarul 34. La aceeasi adresa figureaza si Fundatia Culturala Delta, al carei presedinte este tot Visoianu.

Marele maestru Corneliu Visoianu a semnat un pact de concordat, ceea ce inseamna o prietenie masonica cu Loja Alpina din Elvetia, tara de adoptie a lui Buzaianu. Sursele EVZ sustin ca Bogdan Buzaianu si-a facut relatii in Guvernul Romaniei prin intermediul lui Visoianu.

ANONIM

Cine este Societe Bancaire Privee? Societe Bancaire Privee (SBP) este o firma mica si discreta de administrare a investitiilor (asset management) cu sediul in Geneva, si nu o banca. Termenul este utilizat gresit de multe ori chiar si in Elvetia.

In Tara Cantoanelor exista doar 14 banci private reale, proprietarii si partenerii lor garantand cu propria avere pentru ele. SBP are activitatile concentrate pe brokeraj, comert si administrare de investitii private si detine licenta pentru operatiuni bancare.

Pana in 2003, cand SBP a primit licenta bancara - SBP se numea Financiere Privee si se ocupa doar de brokeraj. SBP este cotata la Bursa din Elvetia din 1996, cu indexul (SWX). In toamna anului 2005, actiunile au fost impartite in actiuni nominale si actiuni la purtator.

SBP are un capital de 14,4 miliarde de franci elvetieni, 1.028.060 de actiuni in valoare de 10 franci fiecare sub forma de actiuni la purtator, iar restul de 4.150.000 actiuni, in valoare de 1 franc fiecare, sunt nominale.

Peste 80a din capitalul bancii este detinut de cinci investitori, cinci familii italiene, care si-au asumat proprietatea. Cel mai mare investitor este Fondul "Cuigulu", care este detinut de familia Tattoni. Richardo Tattoni a fost presedinte al Consiliului de Administratie (CA) pana in 1999, membru al CA pana in 2006 si a ramas cel mai important actionar.

Ceilalti actionari mari sunt: Patrizio Fabbris, Wetmore Foundation, Familia Menarini, Roberto Padula si Sara Scheiner. Banca administreaza 1,5 miliarde de franci elvetieni, echivalentul a 930.000 de euro, banii clientilor. 

"Banca are secretele ei"

Ale cui sunt actiunile Energy Holding? Cristophe Pele, seful Departamentului pentru Investitori din cadrul Societe Bancaire Privee, a declarat intr-un scurt interviu pentru EVZ ca actiunile Energy Holding au fost cumparate nu de banca, ci in numele ei.

EVZ: Detineti o companie in Romania, Energy Holding. Autoritatile verfica anumite contracte care sunt legate de activi-tatea acestei firme. Cum comentati? Cristophe Pele: Nu suntem legati de managementul firmei Energy Holding. Nici nu cunoastem cine sunt managerii. Nu pot sa va spun nimic mai mult.

Dar figurati ca proprietari. Sunteti proprietari? Actiunile au fost cumparate de catre banca, banca are secretele ei.

Sunteti sau nu proprietari?

Actiunile au fost cumparate in numele bancii. Bancile elvetiene nu vorbesc. Este o participare financiara. Banca face investitii bazate pe profit si pierderi.

Ne puteti spune daca BSP este proprietar sau administrator? Sistemul bancar elvetian functioneaza conform traditiei. Punct. Nu pot sa va spun nimic altceva, nu mai

Periplul Actionarilor

Cum s-a infiintat Energy Holding

"Evenimentul zilei" a dezvaluit ieri, in exclusivitate, cel mai "destept" contract de preluare de energie incheiat vreodata in Romania: cel dintre Energy Holding, compania infiintata de Bogdan Buzaianu, si Hidroelectrica, firma statului.

Compania poate cumpara energie ieftina de la stat, timp de zece ani, in valoare de 1,3 miliarde de dolari. Mai departe, firma poate sa vanda curentul cu un pret de pana la trei ori mai mare, ceea ce-i poate aduce venituri imense.

Energy Holding s-a infiintat in octombrie 2000, sub denumirea initiala de Energy Consult. Actionari erau Bogdan Buzaianu, cu 95a din actiunile companiei, si avocatul Doru Bostina, cu restul de 5a. Bostina ne-a declarat ca procentele pe care le-a avut la Energy Holding au fost detinute in calitate de avocat, cu caracter fiduciar, in numele lui Bogdan Buzaianu.

"Cand un client imi cere un lucru... "Domn’le, uite, trebuie sa detii o actiune, 10-15, eu nu il intreb ce rost are. E legal? O facem. Nu e legal, nu o facem", si-a motivat avocatul prezenta in companie.

O luna mai tarziu, in firma a intrat Enrique Ferrer, cetatean canadian rezident in Elvetia. Acesta a preluat 47,5a din actiuni, ulterior devenind si administrator. Dupa ce Energy Holding a fost preluata in 2006 de Societe Bancaire Privee, Ferrer a ramas presedinte al firmei.

In 2002, Buzaianu si Ferrer au iesit din companie, locul lor fiind luat de societatea "17.04.2001 Holding APS" din Danemarca. Denumirea s-a schimbat din Energy Consult in Holding APS Romania, iar administrator a fost numit Adrian Chebutiu, cel despre care mai multe surse EVZ sustin ca este cumnatul lui Bogdan Buzaianu. Chebutiu a respins si ieri apelurile telefonice ale EVZ.

La scurt timp dupa aceste aranjamente, s-a semnat primul contract de preluare de energie de la Hidrolelectrica, stramosul contractului din 2004. Intelegerea de preluare de energie ieftina de la stat era valabila pentru cinci ani, iar Holding APS putea sa cumpere 480.000 de megawati (MWh) pe an, cu un pret de 22,01 $/MWh.

In martie 2003, compania si-a schimbat denumirea in Energy Holding, firma daneza s-a retras din actionariat, iar locul acesteia a fost luat de firma elvetiana a lui Buzaianu, Energy Consult.

Ministrii, preferatii sai

Bogdan Buzaianu a reusit sa stabileasca relatii de afaceri cu toti ministrii economiei de dupa 1997. Una dintre primele relatii in guvern a fost stabilita in 1997 cu ministrul industriilor de atunci, Calin Popescu-Tariceanu, premierul de astazi. 

Si Radu Berceanu a devenit un cunoscut al lui Bogdan Buzaianu, dupa ce a devenit ministru in 1998. Berceanu a recunoscut ca il cunoaste pe Buzaianu saptamana trecuta, la eminisiunea "100%" de la Realitatea TV.

In 2003, in plina guvernare PSD, Dan Ioan Popescu (DIP) i-a fost nas de cununie lui Buzaianu, pe care l-a descris ca pe un baiat muncitor. Codrut Seres ne-a declarat ca s-a vazut cu Buzaianu de mai multe ori in perioada mandatului, pentru recuperarea unor penalitati de la Va Tech si pentru contractele lui Energy Holding.

Surse din Ministerul Industriilor ne-au declarat ca una dintre primele persoane cu care s-a intalnit Varujan Vosganian dupa numirea sa ca ministru al economiei, in noiembrie 2006, a fost chiar Bogdan Buzaianu.

TACERE

Buzaianu nu vorbeste cu EVZ 

Conducerea Energy Holding nu a dorit ieri sa faca niciun comentariu la adresa actionarului elvetian. Insistentele noastre din ultimele doua luni de a da de Bogdan Buzaianu au esuat, in ciuda faptului ca i-am transmis mai multe mesaje, inclusiv prin intermediul fostului sau asociat - avocatul Doru Bostina -, ca dorim sa-i luam declaratii despre afacerile sale cu energie.

Pe 5 martie, acesta a trimis o scrisoare conducerii elve-tiene a ziarului, in care se plangea ca articolele din EVZ sunt indreptate impotriva sa si ca nu i-am solicitat un punct de vedere.

Ne puteți urmări și pe Google News