O femeie din judetul Vaslui le-a cumparat televizor copiilor ei, sa vada si ei lumea. Casa lor insa nu e racordata la reteaua de curent electric, la fel ca mii de locuinte din Romania europeana.
Ionela are 4 ani si este mica vedeta a familiei Popescu din satul vasluian Chersacosu, comuna Stanilesti. Pentru tot satul, ea este „Andreea Marin” pentru ca o adora pe Zana Surprizelor si pentru ca toti spun ca seamana un pic cu idolul ei. Micuta nu este foarte vorbareata, dar raspunde prompt la intrebarea: „Ce vrei sa te faci atunci cand vei fi mare”? „Ma fac Andreea Marin.”
Fetita nu scapa nicio emisiune a vedetei, iar vecinii o primesc cu bucurie la ei, sambata seara. De cand are televizor acasa, Ionela butoneaza toata ziua, dar degeaba. Televizorul nu porneste, desi e nou-nout. „Zice ca-l repara. Se incrunta, se munceste, degeaba... Nu intelege ca nu are curent”, ne explica mama fetei, Ileana Popescu, in varsta de 36 de ani. Aceasta e problema: casa familiei Popescu nu a fost niciodata racordata la reteaua de curent electric.
„Un televizor merita sa aiba si copiii mei”
Familia Ilenei Popescu este una dintre cele mai sarace din zona. Femeia are sapte copii, cu varste intre 5 luni si 15 ani. Traiesc din ajutorul social al mamei, intr-o singura incapere, cu ziduri din chirpici.
Sunt atat de saraci, incat in casa lor nu s-a aprins niciodata un bec electric. S-au deprins sa traiasca la lumina unei candele vechi. De aceea, atunci cand femeia a venit acasa cu un televizor nou-nout, vecinii au crezut ca si-a pierdut mintile. „Le-am luat televizor, sa vada si ei lumea. M-am gandit ca, chiar daca suntem saraci, un televizor merita sa aiba si copiii mei. Sa vada ce se mai intampla prin lume, sa vada desene animate, emisiuni frumoase. Toti copiii din sat au televizor, numai ai mei nu”, spune Ileana.
A muncit mult sa stranga cei 300 de lei necesari, dar e linistita. Stie ca a facut o investitie foarte buna, chiar daca, de banii aceia, ar fi putut lua mancare sau haine.
TV-ul, ca un Mos Craciun
Aparatul care le poate arata „lumea” celor sapte copii ai Ilenei Popescu nu le foloseste insa la nimic. Doar fratii mai mari inteleg ca au in casa un element de mobilier in plus, un loc pe care sa aseze milieuri. Cei mici, in schimb, sunt in culmea fericirii. „Stiti ce bucurie le-am facut cand l-am cumparat? Nici mancare nu le-a mai trebuit in ziua aia”, ne-a spus mama copiilor.
Din cand in cand, micutii apasa butoanele televizorului, telecomanda, sperand cu naivitate ca se va intampla o minune, ca se va aprinde si in camaruta lor ecranul colorat, asa cum au vazut la vecini.
„Cand ii vad dand la butoane, imi vine sa plang de ciuda. Daca am avea un pic de curent, ar avea si ei la ce se uita. Dar costa mai mult decat am putea avea noi”, isi freaca mainile femeia. Pentru copiii ei, televizorul e acel Mos Craciun pe care-l asteapta, chiar daca nu vine.
LA LIMITA
Poate ii ajuta primaria
In judetul Vaslui exista aproximativ 1.000 de locuinte ramase neracordate la sistemul de alimentare cu curent electric. Costurile unui racord sunt foarte mari pentru locuitorii celor 1.000 de locuinte, majoritatea traind in conditii extreme de saracie. Primarul comunei Stanilesti, Liviu Arhip, clipeste smecher din ochi cand il intrebi despre televizorul familiei Popescu.
„Am studiat problema. Nu au bani, dar poate primaria va avea... Dar trebuie si un stalp electric. Voi face tot ce se poate ca sa aiba si ei un televizor deschis pe masa. Macar acum, in 2007”, ne-a spus primarul.