Speranta de viata a femeilor din Romania va creste de la 75 de ani, in anul 2005, la 84 de ani, in 2050.
La nivelul Uniunii Europene (UE), speranta de viata la femei va depasi 80 de ani in 2050, astfel ca femeile vor trai mai mult decat barbatii si in urmatorii 40 de ani. Cu toate acestea, diferenta intre durata medie a vietii la femei si barbati se va diminua anual in aproape toate statele Comunitatii Europene, potrivit raportului Eurostat, publicat cu ocazia Zilei Internationale a Femeii.
In 2005, speranta de viata pentru femei varia intre 75 de ani, in Romania, si 83 de ani, in Spania, in timp ce barbatii traiau, in medie, pana la 75 de ani. In 2050, femeile vor trai, in medie, pana la 84 de ani, in Romania, si pana la 90 de ani, in Franta, conform proiectiilor Eurostat.
Expertii Comisiei Europene considera ca speranta de viata este prognozata sa creasca pana in 2050 atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor si ca diferentele intre duratele medii de viata pe sexe se vor atenua.
Femeile, inca discriminate pe piata muncii Studiul, care a urmarit si indicatori sociali ca educatia sau somajul, mai arata ca femeile sunt inca discriminate pe piata muncii. In ianuarie 2007, in intreaga Uniune Europeana, rata somajului s-a plasat la 8,5% in randul femeilor, cu mult peste 6,7%, procentul de someri barbati.
Romania, Marea Britanie, Irlanda, Letonia si Lituania au fost singurele state din blocul european unde numarul femeilor fara un loc de munca nu l-a depasit pe cel al barbatilor.
Si la forma de angajare, femeile din UE stau mai prost decat barbatii. In a doua jumatate a lui 2006, peste 30% dintre femeile cu un loc de munca erau angajate part-time, comparativ cu 8a in cazul barbatilor.
Pe de alta parte, aproape 15a dintre femeile europene erau angajate cu contract de munca temporar, cele mai putine astfel de incadrari inregistrandu-se in Romania, Estonia si Lituania.