Bananele si merele, cele mai bune fructe de sezon

Bananele si merele, cele mai bune fructe de sezon

Va raspunde: Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Care sunt fructele pe care le putem manca in aceasta perioada a anului si care isi pastreaza calitatile. Multe dintre fructele care se gasesc in supermarketuri (struguri, capsuni, nectarine etc.) nu au niciun gust. Va recomand bananele, dar si portocalele ori merele. Cei care nu vor sa se ingrase sau sufera de diabet ar trebui sa consume bananele verzi. In schimb, cei fara probleme de sanatate, care fac efort si nu au tendinta de ingrasare, ar trebui sa manance banane coapte (sa fie galbene si sa aiba mici puncte negre).

Bananele sunt tinute in depozite in faza de precoacere. Cand se doreste scoaterea lor pe piata se introduce o substanta ce provoaca o coacere omogena. Pana ajung la punctul in care sunt galbene si au puncte negre, bananele trec prin sase-sapte etape.

In general, este bine ca fructele sa fie consumate la maturitate, nu atunci cand sunt verzi. In ceea ce priveste portocalele, calitatea lor depinde de locul de unde le cumparati si de soiul din care fac parte. Sunt gustoase cele grecesti (zemoase, fara samburi, dulci-acrisoare).

In aceasta perioada, strugurii nu ajung la maturitate in mod natural, motiv pentru care sunt fazi si buni doar de privit. Pe de alta parte, ca sa poata fi comercializate mai mult timp, capsunile sunt iradiate. Sunt culese intr-un stadiu in care nu sunt coapte, iar un anumit stadiu de coacere este blocat prin iradiere. Nici pe acestea nu le recomand.  

Foarte bune sunt insa merele romanesti (sunt in stare naturala, nu se intervine in niciun fel asupra lor), ca si lamaile. Dupa intrarea in Uniunea Europeana, si in Romania ar trebui sa fie interzisa aducerea citricelor care au fost tratate cu diverse substante (E-uri) la suprafata. Acestea le ajuta sa reziste mai mult timp, dar sunt extrem de nocive pentru sanatate. 

Ne puteți urmări și pe Google News