Vecinii de peste Dunare au platit aceeasi retehnologizare a turbinelor de la hidrocentrala cu jumatate din pretul dat de Hidroelectrica firmei Sulzer Hydro.
Incredintarea lucrarii de retehnologizare a hidrocentralei Portile de Fier I direct firmei elvetiene Sulzer Hydro a fost motivata in Hotararea de Guvern 474/1997.
Cea mai importanta prevedere atragea atentia asupra "iminentei pericolului producerii unor defectiuni majore la hidroagregatele Sistemului Portile de Fier I, cu efecte economice nedorite si cu periclitarea gradului de siguranta in functionarea Sistemului energetic national".
Doar o astfel de motivatie putea fi invocata pentru a se evita o licitatie publica, ceea ce s-a si facut. Astfel, ministrul industriilor de atunci, Calin Popescu-Tariceanu, a aprobat ca lucrarea sa ajunga direct la firma Sulzer Hydro.
Decizia oficialilor romani in legatura cu modernizarea este total opusa celei luate de autoritatile sarbe. Vecinii de peste Dunare nu numai ca au gasit timp pentru organizarea unei licitatii pentru retehnologizarea centralei lor, absolut identica cu cea romaneasca, dar au facut-o abia in 2004. Adica la sapte ani distanta de hotararea care sustinea iminenta pericolului.
Sarbii au ales in urma licitatiei organizate ca modernizarea sa fie facuta de holdingul Power Machines (Silovye Machiny) din Rusia. In acelasi timp, firmele care se ocupa de retehnologizare sunt cele care au livrat hidrocentralelor din Romania si Iugoslavia echipamentul initial, intre 1969-1972.
Valoarea pentru hidrocentrala Djerdap I, jumatatea iugoslava a Portilor de Fier I, s-a ridicat la 100 de milioane de dolari, adica 80 de milioane de euro. Costurile reparatiilor din Romania au depasit 200 de milioane de euro.
Vicii de functionare
Mai multi specialisti consultati de EVZ sustin ca, la data incredintarii contractului pentru Portile de Fier I, firma Sulzer Hydro, devenita ulterior Va Tech Hydro, nu avea experienta in domeniul turbinelor folosite pentru aceasta hidrocentrala, Kaplan. Turbinele de la Portile de Fier I sunt printre cele mai mari turbine Kaplan din lume, iar la data punerii lor in functiune erau chiar cele mai mari.
Referitor la lipsa de experienta a firmei Sulzer pentru acest tip de turbine s-a publicat un articol in revista "Producerea, transportul si distributia energiei electrice", in februarie 2003, intitulat "Metoda si relatii noi pentru determinarea efectului de scara cavitational la turbinele Kaplan. Aplicatie la turbinele retehnologizate de la Portile de Fier I".
Autorul articolului, acad. prof. dr. ing. Ioan Anton, de la Catedra de Masini Hidraulice a Facultatii de Mecanica a Universitatii Politehnica Timisoara - cel care a participat la elaborarea proiectului tehnic pentru hidrocentralele de pe Dunare in anii ‘60 -, tragea concluzii transante in baza unui studiu aprofundat.
Potrivit acestuia, turbinele Kaplan dupa retehnologizare urmau sa functioneze in gol, cu mari deficiente de productivitate, ceea ce va duce la erodarea puternica, pana la distrugere, a hidroagregatelor. De altfel, dupa retehnologizare, in 2005, la turbina sase s-a inregistrat cea mai grava defectiune - aceasta s-a fisurat. Turbinele de la alte grupuri au fost indisponibile perioade lungi de timp.
DE TREI ORI ANCHETA
Retehnologizarile de la Portile de Fier, pe masa procurorilor
Departamentul National Anticoruptie (DNA), Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGP investigheaza jaful de la Portile de Fier.
Investigatia a fost demarata "in rem", o procedura speciala prin care se fac cercetari asupra intregului caz, fara sa fie declansata urmarirea penala asupra unei persoane anume.
Marti dimineata, dupa publicarea in EVZ a celei de-a doua parti a serialului privind "baietii destepti" din energie, Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGP a descins la sediul Hidroelectrica. Potrivit surselor noastre, investigatorii au ridicat mai multe documente de la sediul companiei conduse de Traian Oprea. Directorul Hidroelectrica este mentinut in functie, desi este judecat pentru o frauda de 1,8 milioane de euro.
Varujan Vosganian a trimis si el un control prin care verifica retehnologizarea Portile de Fier I - incredintata de Calin Popescu-Tariceanu, si Portile de Fier II - incredintata de Dan Ioan Popescu.
Este de asteptat ca verificarea lui Vosganian "sa taie in carne vie": ministrul l-a numit recent presedinte al Consiliului de Administratie la Hidroelectrica pe finul sau, Dumitru Cocea. Cei doi detin un abator in judetul Vrancea.
TURBOINTERESE
Decizie romaneasca, decizie sarbeasca
Decizia de modernizare a hidrocentralei de la Portile de Fier I s-a luat cu trei ani inainte de atingerea termenului de 30 de ani, data la care se impunea o interventie tehnologica asupra hidroagregatelor.
Daca in Hotararea de Guvern 474/1997, in baza careia s-a decis incredintarea directa, se vorbea despre "iminenta pericolului producerii unor defectiuni majore", in nota de fundamentare a aceleiasi hotarari se vorbeste despre altceva.
"In anul 2000, hidroagregatele vor atinge 30 de ani de exploatare, cu o durata de utilizare de peste 200.000 de ore pentru fiecare agregat, ajungandu-se spre limita de viata a acestora", se spune in document.
Din nota de fundamentare reiese ca urgenta in luarea unei decizii pentru incredintarea directa nu se mai sustinea. Actul spune clar, ca abia in 2000 hidroagregatele vor ajunge "spre limita de viata", rezultand ca in niciun caz hidrocentrala nu se afla in pericolul de a nu mai functiona in 2007. Asta inseamna ca si oficialii romani aveau timp suficient sa organizeze o licitatie, asa cum au facut sarbii.
DUPA ROVINARI SI TURCENI
Basescu cere guvernului sa controleze si Hidroelectrica
Presedintele Traian Basescu i-a cerut ieri ministrului pentru implementarea acquis-ului comunitar, Cristian David, sa extinda controalele Corpului de Control al guvernului, incepute la Rovinari si Turceni, si la Hidroelectrica.
"Domnul David m-a informat - legat de energie - ca a inceput si se apropie de sfarsit cu o ancheta la Rovinari si Turceni. Rugamintea mea a fost sa exinda, daca va considera necesar, controlul si la Hidroelectrica", a spus Basescu, dupa ce a participat la sedinta de guvern.
El a precizat ca a discutat cu membrii executivului despre problemele din domeniul energiei, unde se practica aceeasi politica de pe vremea PSD, politica pe care actualii guvernanti au criticat-o in campania electorala din 2004.
"Eu cred ca daca cineva primeste informatii privind neregulile din energie, obligatia lui nu e neaparat sa le creada, ci trebuie sa trimita Corpul de Control ca sa le verifice", a spus presedintele. El a precizat ca le-a explicat membrilor guvernului si sensul rezolutiei pe care a pus-o pe memoriul ALRO.
"La momentul rezolutiei, ALRO avea deja contract pentru energie de la Hidroelectrica. Este regretabil ca si unii oameni care stiau foarte bine acest lucru au indus ideea ca acea rezolutie a fost cea care a adus energie ieftina la ALRO, in realitate contractul fiind semnat in 2005", a spus Basescu, facand referire indirecta la afirmatiile premierului care a considerat "nepotrivita" rezolutia sa de pe memoriul ALRO. Basescu a precizat ca nu a inteles cum energia a fost negociata intre un "SRL si un SA, producatorul de energie nu s-a implicat". Contractele lui DIP, la puricat
Potrivit unor surse guvernamentale, Basescu i-a cerut ministrului Vosganian sa cerceteze toate contractele de energie semnate pe vremea lui Dan Ioan Popescu, dar si modul cum s-a facut modernizarea sediului Ministerului Economiei.
Sursele noastre mai spun ca premierul Tariceanu s-a aratat nemultumit de faptul ca presa incearca sa-i gaseasca vinovatii in contractul incheiat cu firma Va Tech, pentru modernizarea Portilor de Fier.
"A incercat si PSD sa ma infunde cu asta si nu a reusit, acum, cand PSD nu mai este la putere, unele ziare incearca din nou", ar fi spus Tariceanu, referindu-se la articolele publicate in ultima vreme de EVZ. (Laura Gafencu)