Serghei Ivanov, succesorul lui Putin

Serghei Ivanov, succesorul lui Putin

Serghei Ivanov, ministrul rus al Apararii, numit ieri in functia de prim-vicepremier in Guvernul de la Moscova, este un apropiat al presedintelui Vladimir Putin, ambii fiind fosti agenti KGB originari din Sankt Petersburg, si este considerat un potential succesor al liderului rus, relateaza AFP.

Ivanov (54 de ani) pare un om rigid, un simplu oficial din cadrul administratiei ruse. Jurnalistii care il insotesc in deplasarile sale oficiale il descriu insa drept un personaj diferit, rafinat, amuzant si preocupat sa isi seduca audienta, in special pe cea occidentala, vorbind o engleza perfecta.

Serghei Ivanov, care vorbeste si limba suedeza, cunoaste toate subtilitatile Occidentului gratie fostei sale activitati de spion KGB la Londra, de unde a fost expulzat in 1983, in Scandinavia si Kenya.

Nascut la Sankt Petersburg, fostul oras comunist Leningrad, la 31 ianuarie 1953 intr-o familie modesta, Ivanov este licentiat al sectiei de interpretariat a Facultatii de Filologie din fosta capitala imperiala rusa. In 1976 el se alatura KGB si isi desavarseste formarea profesionala la Minsk, actuala capitala a Republicii Belarus.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a lucrat pentru o perioada de timp la directia KGB din regiunea Leningradului, cand l-a cunoscut pe Vladimir Putin, de asemenea fost agent secret al serviciului comunist de informatii.

Drumurile lor s-au intalnit apoi in mod regulat, urmand practic traiectorii paralele. In 1998, Ivanov a devenit unul dintre adjunctii lui Vladimir Putin atunci cand acesta a fost numit in fruntea FSB, succesorul KGB.

In 1999, el devine presedintele Consiliului de Securitate rus sub presedintia lui Boris Eltin. La un an dupa preluarea mandatului de presedinte al Federatiei Ruse de catre Vladimir Putin, Ivanov este propulsat la conducerea Ministerului Apararii unde va ramane timp de sase ani.

Apropierea de presedintele rus este atat de reala incat pare sa fie "clona" sa, tinutele si intonatiile celor doi fiind practic similare, a dezvaluit un diplomat occidental.

Participand la intalnirea guvernatorilor, exprimandu-si punctele de vedere in privinta economiei sau militand pentru reintroducerea educatiei patriotice, Serghei Ivanov si-a creat repede imaginea unui om politic care poate ocupa atat postul de premier, cat si pe cel de presedinte.

Casatorit si tata a doi copii, el a refuzat sa dezvaluie ambitiile sale politice inclusiv duminica, cand a avut loc conferinta pentru Securitate de la Munchen.

"Spre deosebire de Statele Unite, campania electorala nu a fost demarata (...) Nu ma gandesc la asa ceva. Sunt inca vicepremier si trebuie sa acord mai multa atentie (...) domeniilor care nu au legatura cu cel al Apararii", a declarat el.

"Nu va exista un succesor, un print mostenitor. Decizia va fi luata de poporul rus la 2 martie (2008)", a adaugat el.

De cateva luni de zile, presa si analistii mizeaza pe doi posibili succesori ai presedintelui Vladimir Putin, care nu va mai putea candida pentu un nou mandat potrivit Constitutiei ruse: Serghei Ivanov si Dimitri Medvedev, de asemenea, prim-vicepremier in Guvernul de la Moscova.

Medvedev, foarte mediatizat in ultimele saptamani, pare sa fi luat un anumit avans in cursa pentru Kremlin. Prestatia sa de la conferinta de la Davos de la sfarsitul lunii ianuarie, devenita prin excelenta un loc de intalnire anuala pe scena internationala, a luat prin suprindere presa rusa.

Odata cu numirea sa in functia de vicepremier, alaturi de Medvedev, cu care va imparti prerogative din domeniul economic, Serghei Ivanov pare sa fi redus din decalaj.