Romania participa la cel mai mare razboi al petrolului din istoria moderna.
Concluziile raportului prezentat ieri la Paris de catre Grupul Interguvernamental pentru Schimbarea Climei al ONU sunt mai pesimiste decat se asteptau multi analisti. 90% din responsabilitatea incalzirii globale tine de actiunea oamenilor. Avem o concluzie. Cum actionam? Ca sa-l parafrazam pe Malraux, daca secolul XXI nu va fi unul ecologist, nu va fi deloc.
Politica lui George Bush, care a tinut departe Statele Unite de Tratatul de la Kyoto, in care 141 de state ale lumii au semnat un acord de reducere a emisiilor, a mai primit o lovitura. Toti cei care spuneau ca problema incalzirii globale este una falsa nu mai sunt credibili. Toate masuratorile si studiile stiintifice din ultimul deceniu au avut un singur rezultat, planeta se incalzeste.
Una dintre primele reactii la nivelul politicii globale va fi ca in doctrine sa-si faca loc problema salvarii planetei. Cred ca stanga trebuie sa aiba un discurs pronuntat ecologist si sa sustina industriile nonpoluante si detasarea de petrol. Dreapta, care pana ieri incerca sa ascunda pisica moarta sub pres, va fi obligata sa-si tempereze discursul de aparare a rafinariilor si statiilor de benzina, adoptand un discurs mai ponderat care sa ofere omenirii o perspectiva.
De fapt, lupta politica dintre stanga si dreapta va fi una a politicilor de mediu. Irakul e, la urma urmei, un razboi pentru petrol. Daca automobilele noastre ar avea motoare electrice, iar la benzinariile OMV ne-am incarca bateriile, conflictul n-ar exista, ar fi cel mult unul diplomatic.
Daca vi se pare ca pe noi, cei care traim in Romania, aceste lucruri nu ne privesc, sa luam cateva exemple. Lupta dintre Basescu si Tariceanu este una care are ca miza apararea unui magnat al petrolului. Celebra taxa pentru a doua inmatriculare pe care guvernul se chinuieste sa ne-o bage pe gat este una de protectie a producatorilor si importatorilor de autoturisme care vor sa incurajeze vanzarea de masini noi, desi traim in orase sufocate de automobile si avem drumuri proaste.
Si ultimul, dar nu cel din urma exemplu, Romania are soldati in Irak, pana ieri a avut muncitori arestati in Irak, e partener jucator in cel mai mare razboi al petrolului din istoria moderna.
Nu stiu cum vor reactiona mediile politice dupa publicarea raportului de la Paris. Clasa politica romaneasca, cum o stim lenesa, s-ar putea sa aiba reactii intarziate, dar societatea civila trebuie sa-si asume tema, sa o dezvolte si s-o duca pe primele locuri ale agendei publice nationale. La recentul forum economic de la Davos, incalzirea globala a fost principala tema de dezbatere. Cei mai multi locuitori ai planetei simt ca trebuie sa faca ceva pentru evitarea unei noi catastrofe, gen New Orleans, dar se comporta haotic.
Unii isi cumpara mori de vant pentru apartament, altii masini Toyota Prius cu motoare hibride, unii aleg bicicleta, altii isi schimba becurile din casa, dar aceste actiuni sunt picaturi intr-un ocean. Si atata vreme cat noua lume nu va scoate din ecuatie petrolul, sansele de salvare a actualei civilizatii raman neclare.