In principiu, chiar si cei mai umanisti dintre parinti si profesori ar trebui sa inteleaga faptul ca dezvoltarea capacitatii antreprenoriale si gandirii pragmatice a tinerei generatii este indispensabila evolutiei Romaniei in directia Europei capitaliste.
Exista un timp pentru toate, iar tinerii de azi au nevoie de ceva mai mult pragmatism decat generatiile trecute.La cultura si arta nu vom fi niciodata deficitari. Ce ne lipseste cu desavarsire este spiritul antreprenorial, care inseamna, de fapt, sa stii sa faci bani. Dar cinstit. Si sa-ti placa sa muncesti.
Consider ca ar trebui sa incepem prin a ne gandi cine nu-i invata pe tinerii romani sa faca bani: parintii si profesorii. Acesta este un rol nou, pe care ar trebui sa si-l asume parintii de 30-35 de ani.
De exemplu, daca baiatul tau ar munci verile inca din liceu ca sa-si plateasca singur vacanta sau sa economiseasca pentru un computer, daca ar munci part-time din timpul facultatii, ca sa aiba deja experienta cand aplica pentru primul job, si daca s-ar muta de-acasa la 18-20 de ani, ar fi la fel de bine pregatit pentru viata ca orice tanar englez, francez sau american.
Si, cred eu, si-ar da seama mult mai repede ce-i place si ce nu-i place sa faca. Dar, pentru ca asta sa se intample, este nevoie ca parintii sa fie cei care-si imping copiii catre asemenea experiente, chiar daca le iau, temporar, din confortul cuibului protector familial.