George W. Bush lupta pe doua fronturi

George W. Bush lupta pe doua fronturi

Impotmolit in Irak, liderul american se confrunta, incepand de azi, si cu Congresul dominat de adversarii democrati.

Presedintele american George W. Bush, care aproape patru ani a avut mana libera in luarea deciziilor legate de Irak, va face fata, incepand de astazi, unei serii de provocari concertate din partea majoritatii democrate a noului Congres.

Astazi, Congresul se va reuni pentru prima oara in noua formula, rezultata in urma alegerilor din noiembrie. Este pentru prima oara dupa 12 ani cand cele doua Camere sunt dominate de democrati.

Intr-un discurs foarte asteptat, care va avea loc la inceputul saptamanii viitoare, Bush va descrie noua strategie americana in Irak. Discursul survine pe fondul speculatiilor privind intentia presedintelui de a suplimenta, pe termen scurt, prezenta militara din Irak cu inca 30.000 de soldati.

Aceasta, plus cererea Casei Albe de suplimentare a fondurilor pentru campania irakiana de anul acesta cu 100 de miliarde de dolari vor intampina foarte probabil o opozitie acerba din partea majoritatii democrate din Congres.

Mai mult decat atat, noul presedinte al Camerei Reprezentantilor, democrata Nancy Pelosi, si-a anuntat hotararea de a trece prin forul legislativ cel putin sase legi in primele 100 de ore de la depunerea juramantului.

Pe agenda sa se afla initiative legislative la care administratia Bush se opune vehement, cum ar fi cresterea salariului minim si finantarea din fonduri federale a cercetarii in domeniul celulelor primordiale.

Politica presedintelui, luata la puricat "O sa fie mult mai greu pentru el. O sa se confrunte cu pareri mult mai agresive referitoare la prestatia sa executiva. Va fi nevoit sa gestioneze aceste probleme si sa o faca in mod constant", opineaza Judd Legum, membra a grupului de analiza Centrul pentru Progresul American.

Cea mai dura batalie va avea ca miza razboiul din Irak. Bush va avea de infruntat nu numai opozitia democratilor, ci si pe cea a republicanilor moderati.

Bush mai are putin si isi incheie cariera politica, insa multi dintre colegii sai de partid se gandesc cu ingrijorare la alegerile din 2008 si se tem ca sansele lor sunt compromise daca vor ramane alaturi de un presedinte devenit impopular din cauza razboiului.

Cel putin 12 senatori americani au anuntat deja ca se vor opune suplimentarii temporare a trupelor din Irak. Se asteapta, totodata, ca numarul celor care se opun sa creasca in urmatoarele zile, odata cu audierile din Senat privitoare la razboiul din Irak.

Senatorul democrat Joe Biden, care ar putea candida la prezidentialele din 2008, si-a anuntat intentia de a intinde audierile pe o perioada de trei saptamani.

"Casa Alba va raspunde la foarte multe intrebari. Cred ca acesta va fi un an al examinarii politicii duse de administratie", afirma analistul Stuart Rothenberg.

Avertismentul lui Bush

Intr-un editorial publicat ieri de "Wall Street" si semnat de presedintele Bush, acesta declara ca este pregatit sa lucreze alaturi de democrati, dar ii previne ca o atitudine partizana ar putea conduce la un impas.

"In cazul in care Congresul alege sa adopte texte care nu sunt decat declaratii partizane, atunci va fi ales impasul. Daca insa Congresul adopta o atitudine diferita, urmatorii doi ani vor fi fructuosi pentru natiunea noastra", se arata in textul presedintelui Bush.

Ne puteți urmări și pe Google News