Moneda nationala a castigat peste 21% fata de dolar si aproape 9% fata de euro.
Coroana slovaca si leul au fost valutele cu cele mai bune performante fata de dolarul american anul trecut, ambele castigand fata de moneda SUA peste 21%, potrivit Bloomberg. La polul opus s-a situat coroana islandeza, care a pierdut nu mai putin de 11,1% in fata monedei americane.
Fata de euro, coroana slovaca a castigat aproape 10%, iar leul a castigat aproape 9%, potrivit cotatiilor medii publicate de Banca Centrala Europeana. Romanii care au pariat pe puterea monedei europene sau pe cea a monedei americane in ceea ce priveste pastrarea economiilor au avut numai de pierdut.
Euro s-a apreciat cu 11,4% fata de dolar, respectiv cu 12,6% fata de yenul japonez. Analistii se asteapta ca moneda europeana sa se aprecieze si in acest an fata de yen.
Aceasta deoarece estimeaza ca dobanzile la euro vor ajunge la 4%-4,25% la finele lui 2007 fata de 3,5% in prezent, ceea ce inseamna ca moneda europeana va fi in continuare o atractie pentru investitori. Iar aceasta in defavoarea altor valute.
Prognozele optimiste, depasite
Chiar si cele mai optimiste prognoze ale analistilor referitoare la cotatia leului au fost depasite de evolutia monedei nationale. Pentru finele anului, cei mai optimisti analisti anticipau o apreciere a leului de pana la 3,41 lei pentru un euro. Acestia afirmau ca raportul de schimb nu va cobori sub nivelul de 3,41 lei pentru un euro. Cei mai multi analisti ai bancilor comerciale se asteptau insa ca raportul de schimb sa fie, la finele anului trecut, in jurul valorii de 3,5 lei pentru un euro.
Estimarile autoritatilor, realizate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), au fost si ele depasite de evolutia pozitiva a leului. In toamna anului trecut, comisia estima ca, in acest an, cursul mediu al euro va fi de 3,55 lei. Cursul mediu a fost insa de 3,5258 lei pentru un euro, mai scazut si decat raportul prognozat de CNP pentru acest an: 3,53 lei pentru un euro.
Evolutia leului in raport cu moneda europeana
Moneda nationala s-a apreciat fata de euro chiar din primele saptamani ale anului trecut, la inceputul lunii februarie cotatia monedei europene scazand sub nivelul de 3,6 lei. In ultima zi de tranzactionare din 2005, cursul a fost de 3,6771, iar in prima zi din 2006 a fost de 3,6765 lei pentru un euro.
Cotatia euro a coborat prima data sub 3,5 lei pe 21 februarie. Euro nu mai fusese cotat sub acest nivel de cinci ani. Cursul a ramas sub 3,5 lei pentru un euro pana la finele lui februarie, dar a revenit peste acest nivel la inceputul lui martie. Pana spre mijlocul lunii aprilie, cursul s-a mentinut peste raportul de 3,5 lei pentru un euro, apoi a coborat sub acest nivel timp de o luna si jumatate.
Leul s-a depreciat ulterior in raport cu euro, cotatiile ajungand la peste 3,6 lei pentru un euro in a doua parte a lunii iunie. Apoi cursul a gravitat in jurul cotatiei de 3,5 lei pentru un euro pana in toamna. In ultimele doua luni, leul s-a apreciat consistent fata de euro. Cel mai scazut curs de schimb pentru 2006 a fost comunicat de BNR pe 22 februarie: 3,3576 lei pentru un euro.
Apreciere spectaculoasa fata de dolar
Evolutia leului in raport cu dolarul american a fost mult mai spectaculoasa. Daca, in ultima zi de tranzactionare din 2005, dolarul era cotat la 3,1070 lei, la finele lui 2006 a fost cotat la 2,5676 lei. Intr-un an, cotatia monedei americane a pierdut aproape 0,54 lei. In aceasta evolutie, aprecierea leului a fost ajutata si de cea a euro fata de dolarul SUA. Aceasta deoarece cotatia leului fata de dolar este calculata in functie de cotatiile internationale euro-dolar.
Retrospective
Cine a castigat
Romanii care au avut de facut plati in cele doua valute au castigat. Cele mai mari castiguri le-au avut cei care au trebuit sa faca plati in dolari. Daca la finele lui 2005 puteau schimba 1.000 de lei pe aproape 322 de dolari, la finele anului trecut pe aceeasi suma de lei obtineau aproape 390 de dolari.
Cel mai mult au avut de castigat insa strainii. Cei care au cumparat la finele anului trecut lei de 10.000 de dolari au castigat la finele acestui an inca 3.000. Pe langa aprecierea leului, suma a fost umflata si de dobanda oferita de bancile autohtone la depozitele in lei, in medie 8% pe an. O moneda puternica ii atrage insa si pe cei care fac investitii pe termen lung, nu numai pe speculatori.
Cine a pierdut
Romanii care au mizat pe euro si pe dolar si au preferat sa-si pastreze economiile in cele doua valute nu au avut decat de pierdut. Cei care si-au tinut banii in dolari au pierdut peste 21%. Cei care au mizat pe euro au pierdut mai putin: aproape 9%.