Orban şi-a ratat şansele la primărie

Orban şi-a ratat şansele la primărie

Cariera lui Orban depinde de evoluţia anchetei. Accidentul în care a fost implicat ministrul transporturilor, Ludovic Orban, acum o săptămână i-a afectat considerabil poziţia în interiorul partidului.

Cunoscut pe scena politică drept un critic activ la adresa lui Băsescu, dar în acelaşi timp în opoziţie şi cu liderul său de partid, premierul Tăriceanu, Ludovic Orban a devenit peste noapte ţinta atacurilor grupului de radicali din partid. Cu toate acestea, în opinia analistului politic Cristian Pârvulescu, sunt şanse destul de mici ca preşedintele PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, să-l demită pe Ludovic Orban: „Unul dintre motivele principale pentru care premierul Călin Popescu- Tăriceanu nu l-a demis până acum pe ministrul transporturilor se datorează impactului scandalului asupra imaginii PNL pe care această decizie o va avea. În acelaşi timp, nici statutul partidului nu îi permite lui Tăriceanu să ia de unul singur această hotărâre“. O victimă a mass-mediei Accidentul din 16 decembrie, când maşina ministrului Orban a accidentat o altă maşină şi o minoră care traversa strada, s-a transformat într-un scandal mediatic. De asemenea, reacţia întârziată a ministrului şi declaraţiile evazive ale acestuia au alimentat şi mai mult ultimul eveniment politic al anului. Pe fondul acestor controverse în care au fost implicaţi atât Ludovic Orban, cât şi partidul pe care îl reprezintă, cele două grupuri din PNL nu au întârziat să iasă la rampă, fiecare cu declaraţiile sale.

Pe de o parte, moderaţii, conduşi de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, au cerut demisia de onoare a ministrului, sub pretextul că evenimentul în care a fost implicat a adus prejudicii de imagine formaţiunii politice. Conform Mediafax, care a citat surse din interiorul partidului, premierul a declarat că cel mai indicat lucru în această situaţie este ca Orban să renunţe la funcţie şi să se pună la dispoziţia organelor de cercetare: „Gândeşte-te că se va spune că te agăţi de funcţie, că ţii cu dinţii de putere, pentru că eşti vinovat“, l-a sfătuit Tăriceanu pe ministrul liberal în timpul unei discuţii pe care aceştia au avut-o spre finalul săptămânii. În acelaşi timp, radicalii l-au susţinut pe Orban în decizia acestuia de a nu renunţa la funcţia din cadrul guvernului. În sprijinul său au venit atât Norica Nicolai, cât şi Crin Antonescu, acesta din urmă intervenind telefonic pe lângă premier ca să-şi amâne decizia de demitere.

Considerându-se o victimă, Ludovic Orban a declarat, la câteva zile de la accidentul în care a fost implicat, faptul că nu vede niciun motiv de a renunţa la funcţiile sale. Ameninţat cu o lovitură de teatru Analistul politic Bogdan Teodorescu este de părere că o eventuală demisie este puţin probabilă. „Sunt foarte multe speculaţii în tot acest scandal. Şi doar o lovitură de teatru, care să fie nu neaparat adevărată, ar putea să-l determine pe Orban să demisioneze. În acest moment, situaţia domnului Orban depinde de o serie de factori externi: dacă părinţii fetei vor depune plângere penală, dacă ancheta va ajunge la anumite rezultate oficiale împotriva sa ori dacă se vor găsi martori-surpriză care să schimbe cursul investigaţiilor. Dar dacă Ludovic Orban nu a lovit acea fată, atunci nu are de ce să demisioneze. Iar dacă şi-ar da demisia, atunci ar confirma faptul că este vinovat de accidentarea minorei“. Orban este pus la zid de presa internaţională Evenimentul în care a fost implicat ministrul transporturilor a atras şi atenţia presei internaţionale. Citând surse româneşti, acestea au prezentat situaţia în care se află în momentul de faţă Ludovic Orban. Majoritatea dintre ele nu l-au prezentat ca pe o victimă, aşa cum se prezintă ministrul. Publicaţia italiană „La Repubblica“ nu a mai aşteptat finalizarea anchetei din România şi l-a prezentat pe Orban ca un mincinos, luând în considerare declaraţiile în contradictoriu ale ministrului şi ale unor martori oculari, cu privire la existenţa unei victime. Pe de altă parte însă, ziarul american „International Herald Tribune“ a preferat să prezinte reacţia de nemulţumire a românilor cu privire la scandalul politicianului şi a justiţiei, care este de multe ori permisivă cu clasa ei politică. NEŞANSĂ Un politician cu ghinion > A intrat în politică la propunerea lui Dinu Patriciu, în formaţiunea PNL-Aripa Tânără. > Primul eşec politic a venit în 1996, când partidul PL ’93 nu a reuşit să intre în parlament. > În 2000, după fuziunea PL-PNL, Orban este introdus pe listele deputaţilor judeţului Călăraşi, dar tot nu reuşeşte să ocupe un loc în parlament. > În 2001, pierde în numai două săptămâni o funcţie de responsabil cu presa, în favoarea Monei Muscă, susţinută de Valeriu Stoica. > În ianuarie 2005, Călin Popescu- Tăriceanu omite să îl pună pe lista conducerii centrale.

Ne puteți urmări și pe Google News