Economiştii Băncii Mondiale susţin că prosperitatea ţării a fost supraestimată cu circa 40%.
Banca Mondială (BM) a anunţat că economia Chinei nu este atât de înfloritoare precum se credea şi că în calcule anterioare dimensiunea acesteia a fost supraestimată cu peste 40%, informează BBC News. Economia Chinei este a doua ca mărime din lume după cea a Statelor Unite ale Americii (SUA).
În raportul întocmit, Banca Mondială arată că a ajuns la această concluzie după ce a perfecţionat metoda de calcul a produsului intern brut (PIB). Instituţia infirmă, astfel, previziunile conform cărora, în 2012, China va deveni cea mai mare economie a lumii. De asemenea, cercetarea arată şi faptul că ţara este mai săracă decât se credea. Jumătate cât SUA Ultimele calcule ale BM arată că economia Chinei în acest moment valorează aproximativ 5,33 trilioane de dolari, aproape jumătate din cât valorează economia SUA, estimată la circa 12 trilioane de dolari. De asemenea, PIB-ul pe cap de locuitor în China, 4.000 de dolari, reprezintă aproximativ 10% din cel înregistrat în SUA, 41.000 de dolari, conform cercetării BM. De altfel, primele cinci economii ale lumii ca mărime însumate reprezintă jumă tate din PIB-ul planetei. Numai PIB-ul SUA reprezintă aproximativ 20% din PIB-ul global. Pe continentul negru, cele mai mari economii sunt cele ale Africii de Sud, Egipt, Nigeria, Maroc şi Sudan. Însumate, acestea reprezintă aproximativ două treimi din PIB-ul Africii.
Economie mixtă China este, oricum, un exemplu de succes, rezultat din îmbinarea oarecum ciudată de comunism şi capitalism. În ultima parte a secolului trecut, precum şi în primii ani ai acestui secol, China a avut o creştere economică medie anuală de peste 10%. Din 1981, când procentul din populaţia ţării reprezentat de oamenii săraci era de 53%, China a reuşit să ajungă la performanţa ca, în 2001, acest procent să ajungă la 8%. Aproximativ o treime din economia ţării este controlată de stat în acest moment, restul fiind reprezentată de sectorul privat.
China dispune, de asemenea, de o forţă de muncă uriaşă, de circa 795,3 milioane de oameni. În 2005 aceştia erau distribuiţi procentual pe principalele domenii economice, astfel: agricultură (45%), industrie (25%) şi servicii (30%). Oficial, rata şomajului, măsurată în 2006, era de 4,5%, însă neoficial se vorbeşte de un procent mult mai mare, de 13%. China a reuşit să devină membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului în 2001, după aproape 15 ani de negocieri dificile, din cauza diferenţelor dintre economia sa şi ale celorlalte state membre. CLASAMENTE Cele mai mari economii ale lumii 1. SUA 2. China 3. Japonia 4. Germania 5. India Cele mai scumpe ţări din lume 1. Islanda 2. Danemarca 3. Elveţia 4. Norvegia 5. Irlanda Sursa: Banca Mondială