Informează-te despre boala ta şi pune întrebări doctorului ori de câte ori ai vreo nelămurire.
Vizitează mai mulţi doctori până să-ţi alegi medicul de familie, spun experţii. Odată ce ţi-ai ales doctorul, legea te împiedică timp de şase luni să te muţi la altul. La fiecare consult, asigură-te că medicul a înţeles clar simptomele tale şi că ţi-a clarificat toate nelămuririle. Dacă e nevoie, fă-ţi o listă de-acasă cu posibile întrebări. Când te simţi mult prea rău să te mai poţi concentra la discuţia cu doctorul, ia cu tine un membru al familiei sau un prieten. Ascultă recomandările prietenilor „Dacă am văzut că nu-mi spune pentru ce e tratamentul, nu l-am mai întrebat“, este reacţia pacienţilor care ies din cabinetele medicale mai nelămuriţi decât au venit. Pentru a evita astfel de situaţii, primul pas este alegerea corectă a medicului. Porneşte cu cel de familie. El îţi va face pe viitor legătura şi cu medicii specialişti de care vei avea nevoie. „Organizaţiile de profil, precum Colegiul Medicilor, nu fac o evaluare a doctorilor. În România nu există criterii obiective după care să-ţi alegi medicul. Singurele criterii ar putea fi apropierea de casă, timpul de aşteptare sau recomandările prietenilor“, spune Remus Lupu, medic de familie. Pe de altă parte, poţi obţine liste cu medicii de familie de la Casa de Asigurări de Sănătate din judeţul tău.
La primele vizite îţi vei da seama dacă poţi comunica uşor cu doctorul. Astfel, vei şti dacă acesta acceptă să-ţi asculte opinia, înainte de a stabili un tratament. „Din păcate, un tip de consultaţie, foarte întâlnit la noi, este cel de tip patronal, de sus în jos, unde medicul le ştie pe toate, el decide ce face“, subliniază doctorul Lupu. Pregăteşte o listă de întrebări
Timpul alocat de regulă unei consultaţii este de 20 de minute. Pentru a te asigura că nu pierzi timpul cu elemente suplimentare, care nu ar ajuta cu nimic la aflarea diagnosticului tău, fă-ţi de acasă o listă scrisă, concisă, cu toate simptomele tale. „Trebuie să precizezi când au apărut, care este intensitatea lor şi localizarea. Eventual, dacă doctorul nu te ştie, trebuie să faci un scurt istoric al afecţiunilor tale şi ale membrilor familiei. Pacientul trebuie să fie cinstit şi în privinţa regimului de viaţă: cât sport face, ce alimente mănâncă, dacă are o meserie care îl supune la stres“, sugerează Alina Constantin, medic de familie.
Dacă ai probleme grave de sănătate, care te împiedică să te concentrezi, este cazul ca un prieten sau un membru al familiei să te însoţească în cabinetul doctorului, îţi recomandă Marsha Hurst, director în cadrul programului de sănătate publică de la Colegiul „Sarah Lawrence“, SUA. Dacă intenţionezi să fii un pacient care se implică în tratamentul său, informează-te despre afecţiunile de care suferi, fie pe internet, fie la bibliotecă. Specialiştii te avertizează însă asupra pericolului forumurilor pe anumite subiecte. „Există riscul dezinformării, mai ales că unele persoane pot domina discuţia cu tot felul de poveşti horror, care nu au nimic de a face cu subiectul“, atrage atenţia cercetă torul Jerome Groopman, autor al cărţii „How Doctors Think“. RĂBDARE Ia în calcul şi întârzierile medicului
Nu renunţa la medicul tău dacă te-ai enervat într-o zi din cauza faptului că te-a lăsat să aştepţi la uşă prea mult. Data viitoare fă-ţi o programare şi ia în calcul câteva minute de întârziere. „Eu lucrez în regim de programări. Deşi am într-o zi 15 programări, se întâmplă să văd şi 40 de persoane. Omul nu-şi programează boala. Sunt anumite categorii de vârstă pe care nu le poţi lăsa să aştepte: copiii, bătrânii, bolnavii cronici etc.“, spune Alina Constantin, medic de familie.