Vă răspunde ALINA BOTEZATU, managing partner al Perspective Group.
Mihaela T, din Ploieşti: Sunt secretară, iar şeful îmi face tot timpul avansuri şi se enervează foarte rău că nu-i răspund. Din acest motiv se poartă deplorabil cu mine. Ce pot să fac în această situaţie. Să denunţ abuzurile superiorului sau să le ignor? Care ar fi modul cel mai indicat să procedez? Particularitatea acestei situaţii este că şeful îşi dă seama atât de mesajul comportamentului său, cât şi de reacţia de respingere a dumneavoastră. Cu toate acestea, el persistă şi chiar mai mult, vă tratează cu lipsă de respect.
În acest caz, soluţia care s-ar potrivi depinde foarte mult de ceea ce contează mai mult pentru dumneavoastră. Pentru unii oameni, mai presus de un astfel de loc de muncă este un mediu de lucru nestresant, prietenos, în care relaţiile de serviciu se bazează pe respect şi pe corectitudine. Dacă dumneavoastră sunteţi un astfel de om, va trebui să plecaţi în altă companie. Singurele motive pentru care aţi rămâne, totuşi, în continuare în acest post ar fi lipsa de încredere în sine sau o ofertă extrem de sărăcăcioasă de locuri de muncă în piaţă. Pentru alte persoane, postul respectiv sau oportunităţile de viitor pe care le aduce el sunt mult mai importante decât relaţiile cu cei din companie. Dacă doriţi să rămâneţi în firmă, trebuie să fiţi conştientă că ignorarea situaţiei înseamnă de cele mai multe ori perpetuarea ei. În plus, este clar că superiorul va fi cât se poate de subiectiv atunci când va trebui să ia decizii în ceea ce vă priveşte. Să ne imaginăm numai că ar fi o oportunitate pentru dumneavoastră să avansaţi în cadrul firmei sau să treceţi pe un alt post. Pentru că superiorul este clar răzbunător (vă tratează deplorabil deoarece nu-i răspundeţi la avansuri) este aproape o certitudine că vă va dezavantaja într-un astfel de context. Lipsa lui de profesionalism nu ar trebui încurajată. Dacă decideţi să vă luptaţi pentru a schimba modul în care sunteţi tratată, trebuie să fiţi conştientă că vă asumaţi anumite riscuri, precum cel de pierdere a locului de muncă.
Puteţi apela la una din urmă toarele variante: să purtaţi o discuţie la modul diplomatic, dar tranşant, cu şeful respectiv. De asemenea, puteţi să discutaţi cu un superior sau cu altcineva care are un anumit grad de influenţă în organizaţia respectivă. Împreună cu o astfel de persoană puteţi găsi variante de a acţiona din mai multe direcţii pentru a schimba situaţia. Găsirea unui aliat poate spori şansele de reuşită. Totodată, puteţi alege să vă denunţaţi şeful, în cazul în care nicio altă metodă nu a avut succes; sancţionarea directă se poate face implicând instituţii abilitate, către care trebuie să prezentaţi dovezi clare ale acestui tip de abuz. NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa joburi@evz.ro sau pe adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Joburi.