În ultimii şase ani s-a dublat numărul mamelor singure
- Adam Popescu
- 5 decembrie 2008, 02:00
Numărul familiilor monoparentale s-a dublat din 2002 până acum.
Acesta este rezultatul studiului „Viaţa de familie - 2008“, realizat de Fundaţia Soros România. 90% dintre familiile cu un singur părinte sunt formate din mamă şi copii. Studiul mai arată şi că peste 80% dintre părinţii singuri nu au un loc de muncă şi depind de ajutorul social.
O creştere a înregistrat, în aceeaşi perioadă, şi numărul cuplurilor care aleg să trăiască în concubinaj. 6% dintre români nu-şi oficializează relaţia la Starea Civilă. Concubinajul nu e văzut, însă, ca un mod de viaţă definitiv, peste jumătate dintre cei intervievaţ i ar vrea să se căsătorească pe viitor. Raluca Popescu, managerul de proiect, susţine că în cadrul studiului s-a constatat că „aceia care coabitează au un capital uman mai redus, au un nivel educaţional mai scăzut şi copii mai puţini“.
Aproape 30% dintre cei care au luat parte la studiu au declarat că locul de muncă le afectează viaţa de familie, în timp ce 10% spun că slujba nu le permite să facă şi alţi copii. Studiul mai relevă că peste jumătate dintre români cred că femeile întâmpină greutăţi la întoarcerea la muncă, după concediul de îngrijire a copilului. Bunicii şi alte rude rămân însă ajutoarele de nădejde în creşterea copiilor, pentru cei care se întorc la muncă. Studiul a fost realizat în aprilie pe 1.400 de persoane pentru eşantionul reprezentativ naţional, 500 de cupluri pentru eşantionul familiilor în concubinaj şi 500 pentru cele monoparentale.