Horia Ghibuţiu: " Violenţele de la Mumbai zgâlţâie o planetă care se dusese la culcare sperând că un coşmar numit criza financiară va trece până în zori, când aveam să ne trezim şi să constatăm că mai avem şi serviciu, şi ce să băgăm în frigider. "
Stolurile de porumbei alungaţi de flăcările care au cuprins Hotelul Taj din Mumbai ne readuc însă în faţa ochilor teroarea de care uitasem. Teroarea îşi pierduse poziţia fruntaşă de pe agenda americană deoarece în lupta antiteroristă erau repurtate din ce în ce mai multe succese - destule figuri marcante ale al-Qaida au fost lichidate anul acesta. Triumfuri cinice, obţinute chiar şi cu drone Predator sau rachete Hellfire, în zone din Pakistan populate de civili, dar triumfuri.
Conform dezvăluirilor făcute ieri de cotidianul „The Times“, şefii serviciilor secrete occidentale se aşteptau însă la atentate „spectaculoase“, care să survină între încheierea mandatului de preşedinte al lui George W. Bush şi preluarea puterii de către Barack Obama. Existau semnale concludente că organizaţia condusă de Osama bin Laden se pregătea să ajungă din nou la „Breaking News“ pe micile ecrane din toată lumea, iar multiplele atacuri teroriste din Mumbai respectă fidel scenariul. Teroriştii au luat la ţintă occidentali, într-o ţară care nu întruneşte condiţiile de maximă securitate şi unde membrii organizaţiei al-Qaida pot desfăşura aproape nestingheriţi operaţiuni de asemenea amploare. Noile feţe ale terorii sunt de import, după cum a precizat ieri premierul indian, şi adolescentine. Teroriştii care au dat buzna în hotelurile luxoase din Mumbai erau nişte tinerei purtând tricouri, jeanşi şi arme automate cu care vânau pe oricine avea paşaport american sau britanic. Aparent, prin această acţiune în forţă doreau să obţină eliberarea tuturor mujahedinilor reţinuţi în India. Operaţiunea soldată cu peste 100 de morţi a avut loc după ce, în septembrie, gruparea Mujahedinilor Indieni ameninţase că va ataca Mumbaiul, ca răspuns la faptul că brigada antiteroristă din centrul economic al Indiei îi hărţuia pe musulmani.
Atacurile simultane ale islamiştilor înarmaţi, petrecute în cel puţin opt locuri din sudul metropolei indiene, seamănă însă prea mult cu felul în care acţionează cea mai temută organizaţie teroristă din lume pentru a nu fi interpretate ca un nou atentat al-Qaida la adresa Americii. O Americă panicată, tot de miercuri, de avertismentul lansat de FBI în legătură cu un posibil atentat la metroul newyorkez de Ziua Recunoştinţei.
Până miercuri seara, chiar credeam că trăim o lume nouă, în care cea mai puternică naţiune din lume poate alege să fie condusă de un om de culoare. O lume imperfectă, traversată de o criză care nu iartă pe nimeni, dar o lume în care teroarea a încetat să mai fie în prim-plan şi în care schimbarea pe care a mizat Obama nu e o simplă doctrină încununată de succes, ci un deziderat al celor mulţi. După valul de atacuri teroriste din India, constatăm însă că Osama versus Obama ar putea fi mai mult decât un joc de cuvinte inventat de presă.
Citiţi şi: