Guvernul ia bani de la profesori şi dă la pensii

Guvernul ia bani de la profesori şi dă la pensii

Executivul a modificat azi Legea bugetului de stat pentru acest an, iar în urma rectificării ministerul Muncii a primit cei mai mulţi bani.

Astfel, reprezentanţii executivului au aprobat azi o ordonanţă de urgenţă prin care au tăiat peste două miliarde de lei (peste 540 de milioane de euro) de la 18 ministere şi instituţii ale statului, pe care i-a transferat către bugetele locale şi cinci ministere şi instituţii.

Grosul banilor, peste un miliard de lei, a intrat în bugetul Ministerului Muncii, pentru a acoperi cheltuielile cu ajutoarele sociale şi cu majorarea pensiilor.    Ministerul Muncii ia partea leului Cu banii câştigaţi din rectificare, Ministerul Muncii va plăti alocaţiile de stat pentru copii, indemnizaţiile pentru creşterea copilului, drepturile persoanelor cu handicap, precum şi pensiile agricultorilor.   Şi ministerul Sănătăţii va câştiga 70 milioane de lei pentru plata salariilor medicilor, iar Ministerul Public va folosi cei zece milioane de lei în plus pentru cheltuielile curente.

Din suma de peste 314 milioane de lei, Ministerul Finanţelor va plăti dobânzile pentru datoria publică internă, dar va aloca şi 45.000 de lei pentru plata despăgubirilor. Cu banii din rectificare, AVAS va plăti salariile din industria de apărare. Iar 570 de milioane de lei vor fi transferaţi, prin rectificare, către bugetele locale.

18 instituţii publice rămân cu bani mai puţini  

Cel mai mare perdant din cea de-a patra rectificare este Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, care va rămâne fără 570 de milioane de lei. Alte 430 de milioane de lei va pierde Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar alţi 420 de milioane de lei au fost luaţi de la Ministerul Transporturilor.

Ministerele Apărării, Dezvoltării şi Mediului se trezesc la final de an cu un minus total de 466 de milioane de lei. Pe lista ministerelor care cedează fonduri se înscriu şi cel al Afacerilor Externe, al Comunicaţiilor şi al IMM-urilor şi Turismului.

În plus, au mai fost tăiate sume importante şi de la alte instituţii precum Secretariatul General al Guvernului, ANSVSA, Societatea Română de Televiziune, Cancelaria Primului-Ministru, Senatul României, Camera Deputaţilor, Serviciul de Protecţie şi Pază, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Academia Oamenilor de Ştiinţă.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 16:05

Ne puteți urmări și pe Google News