Statele bogate, avertizate de China să lupte împotriva poluării

Statele bogate, avertizate de China să lupte împotriva poluării

Ţările dezvoltate ar trebui să conducă lupta pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi totodată să ajute ţările sărace cu bani şi tehnologie pentru a stopa încălzirea climei, se arată într-un document oficial al Chinei emis astăzi, anunţă AP.

Documentul întăreşte mai vechea poziţie a Chinei, aceea că statele dezvoltate ar trebui să poarte povara reducerii emisiilor de gaze precum dioxidul de carbon.

"Ţările dezvolatate ar trebui să fie responsabile pentru acumularea de emisii de gaze şi pentru cotele mari de emisii pe locuitor, şi ar trebui să preia conducerea în reducerea acestora, oferind de asemenea sprijin financiar şi tehnologie ţărilor aflate în curs de dezvoltare", precizează documentul.

China îşi va face şi ea datoria, se mai arată, va reduce emisiile, va dezvolta energii alternative şi se va  concentra pe conservarea energiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit experţilor, China a devenit, la nivel mondial, statul care emite cel mai mult dioxid de carbon, un gaz cu efect de seră care rezultă din arderea cărbunelui.

Ieri, un oficial chinez a spus că statele bogate ar trebui să pună deoparte 1% din produsul intern brut pentru a ajuta naţiunile sărace să lupte împotriva încălzirii globale.

Documentul a fost publicat înaintea unei conferinţe internaţionale pe tema încălzirii climatice, care va avea loc luna viitoare la Beijing, cu scopul de a promova transferul internaţional de tehnologie verde.

În prezent, continuă negocierile pentru un succesor al protocolului Kyoto, care expiră în 2012. SUA au respins protocolul Kyoto, argumentând că el ar putea să dăuneze mediului de afaceri american.