Toxiinfecţie alimentară la "localul lui Băsescu"

Toxiinfecţie alimentară la "localul lui Băsescu"

CONSTANŢA. Zeci de persoane au ajuns la spital după ce au petrecut la Restaurantul Zorile, frecventat de preşedintele statului.

În jur de 100 de persoane au ajuns, până ieri la prânz, la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, cu diagnosticul de toxiinfecţie alimentară. Alte câteva zeci de bolnavi s-au prezentat la spitalele din Mangalia, Brăila, Călăraşi şi Bucureşti. Toţi pacienţii au participat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la nunţile care au avut loc la Restaurantul Zorile din Constanţa. Localul, unul dintre cele mai selecte din centrul oraşului, frecventat chiar şi de către preşedintele Traian Băsescu, a găzduit în ziua respectivă trei nunţi, la care au participat 600 de invitaţi.

Două mirese şi un mire

O parte dintre nuntaşi au început să se simtă rău încă de duminică dimineaţa, dar crezând că sunt răciţi nu s-au dus la spital decât în cursul zilei de luni, când simptomele s-au agravat. Însă conducerea spitalului a anunţat cazurile abia ieri-dimineaţă. Potrivit reprezentanţilor spitalului, ieri după-amiază erau internate 51 de persoane, printre care două mirese şi un mire, socrii, dar şi nuntaşi. „Alţi şase pacienţi sunt internaţi la Spitalul «Victor Babeş», din Bucureşti, dar şi la Brăila şi la Călăraşi“, a adăugat Elen Dumea, director adjunct al Spitalului de Boli Infecţioase. Starea pacienţilor este stabilă, dar vor mai sta internaţi două-trei zile. Cadrele medicale nu ştiau ieri care ar putea fi „alimentul incriminat“, mai ales că toţi cei 600 de nuntaşi au mâncat aceleaşi feluri de mâncare la Restaurantul Zorile, însă nu toţi s-au îmbolnăvit.

„S-au servit numai gustări calde“

Pe de altă parte, pacienţii bănuiesc că s-au îmbolnăvit de la un aperitiv, care a avut în componenţă ciuperci, rulouri din carne de porc şi pasăre, roşii şi chifteluţe din porc. Şeful de restaurant respinge însă ideea că nuntaşii s-ar fi îmbolnăvit de la mâncarea servită la nuntă. „S-au servit numai gustări calde, tratate termic şi carnea era proaspătă. Am mâncat şi eu, şi personalul, şi orchestra.“ Nu exclud însă ca unul dintre angajaţi să fi avut vreun microb“, afirmă Gică Tararache, adăugând că va aştepta rezultatele anchetei epidemiologice. Tararache mai spune că şi duminică seara a avut două nunţi, unde invitaţii au servit acelaşi meniu ca acela de sâmbătă şi că nimeni nu a avut vreun simptom de toxiinfecţie alimentară. Şeful Restaurantului Zorile consideră că e posibil ca nunţile de sâmbătă seara să fi continuat acasă, două dintre mirese fiind vecine de scară.

ANCHETĂ

Restaurantul rămâne deschis

Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Constanţa a demarat ieri o anchetă pentru a stabili cauza îmbolnăvirilor colective. Directorul adjunct al ASP, dr. Mihaela Dinisov, a declarat că restaurantul rămâne deschis până la finalizarea anchetei. „S-au recoltat probe din alimente, salubrităţi, coproculturi şi exudate de la personal“, explică medicul. Mihaela Dinisov le-a recomandat celor care au participat la cele trei nunţi de sâmbătă, de la Restaurantul Zorile, să se prezinte imediat la medic dacă au simptome de toxiinfecţie alimentară.

Ne puteți urmări și pe Google News