Preşedinţia: Guvernul creează o imagine "apocaliptică" economiei

Preşedinţia: Guvernul creează o imagine "apocaliptică" economiei

După ce Executivul a decis aseară să publice pe site-ul Guvernului României textul integral al scrisorilor dintre preşedinte şi premier cu privire la majorarea salariilor cadrelor didactice, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei a declarat că acum cetăţenii se pot convinge de "evaluările apocaliptice ale unui guvern aflat în campanie electorală".

Preşedintele Traian Băsescu a calificat declaraţiile premierului Tariceanu privind criza economică la care s-ar ajunge dacă ar creşte salariile profesorilor drept "o operaţiune de manipulare a opiniei publice" şi spune că acesta exagerează, încercând să creeze o imagine "apocaliptică".

"Este regretabil şi fără precedent ca însuşi primul-ministru să alimenteze nejustificat imaginea unei crize apocaliptice, în condiţiile în care România are mijloace şi resurse pentru a diminua efectele crizei economice mondiale", se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan.

Textul scrisorilor pune accent pe imposibilitatea economiei româneşti de a susţine o astfel de creştere salarială. În prima scrisoarea a primului-ministru adresată preşedintelui, în data de 16 octombrie 2008, Călin Popescu-Tăriceanu i-a supus atenţiei lui Traian Băsescu impactul generat de Legea privind creşterile salariale ce se vor acorda personalului din învăţământ, adoptată de Parlament în data de 30 septembrie 2008.

"Ignorarea riscurilor ce decurg din acordarea acestor drepturi devine din ce în ce mai îngrijorătoare în contextul actualei crize economice mondiale, când instituţiile abilitate ale statului trebuie să-şi concerteze unitar toate forţele pentru preîntâmpinarea efectelor acestei crize asupra economiei româneşti", menţionează acesta.

Astfel, Tăriceanu a adus următoarele argumente pentru oprirea acestei legi:

> Cheltuielile de personal suplimentare generate de aceste creşteri salariale sunt de: - 700 milioane lei, reprezentând 0,14% din PIB, pentru anul 2008; - 4.300 milioane lei, reprezentând 0,8% din PIB, pentru anul 2009;

> Discriminarea faţă de restul salariaţilor bugetari, care beneficiază în luna octombrie 2008 de creşteri salariale de maxim 5,5%, îi va determina pe aceştia să exercite presiuni şi acţiuni revendicative sub diferite forme pentru majorarea salariilor cu cel puţin 50%.

> Majorarea cheltuielilor aferente personalului din sectorul bugetar, în cazul în care, sub influenţa presiunilor sindicale crescânde se va lua măsura creşterii cu 50% a salariilor tuturor celor cca 1.450.000 salariaţi din sectorul bugetar (reprezentând cca 30% din efectivul salariaţilor din economie), va duce la cheltuieli suplimentare, pentru anul 2009, de peste 21 miliarde lei (cca. 6 miliarde Euro), reprezentând echivalentul a 4 % PIB.

Acoperirea acestor cheltuieli va necesita luarea uneia din următoarele măsuri:

> majorarea deficitului bugetar care, în aceste condiţii, va ajunge să reprezinte peste 6% din PIB;

> păstrarea deficitului bugetar prin diminuarea severă a cheltuielilor cu investiţiile în derulare şi renunţarea la orice investiţie nouă;

> creşterea bruscă a veniturilor prin majorarea substanţială a unor taxe şi impozite.

> O antrenare a creşterilor salariale din sectorul privat, chiar păstrând proporţia de 1:1,3 faţă de sectorul public, ar duce la un câştig salarial mediu brut lunar pe economia naţională de 2568 lei, faţă de scenariul de bază de 1865 lei. Aceasta înseamnă, faţă de scenariul de bază de creştere a salariilor, o masă salarială netă suplimentară de cca. 10 miliarde de euro, fără a socoti şi impactul suplimentar al creşterii salariului minim pe economie.

> Punerea sectorului privat din România în faţa unei astfel de situaţii ar obliga la reducerea severă a programelor investiţionale şi, pentru evitarea falimentelor, la disponibilizarea unui număr important de salariaţi (probabil aproximativ 300.000).

CITIŢI ŞI:

"Tăriceanu bagă o ordonanţă în buzunarul profesorilor"!

Băsescu vrea salarii mai mari şi în sănătate

De ce amână Tăriceanu majorarea salariilor

Funcţionarii şi sanitarii vor 50%, ca profesorii Impozite mai mari, preţul majorărilor salariale

 

Ne puteți urmări și pe Google News