Gabriela Man, o doctoriţă din Râmnicu-Vâlcea, a brevetat o gamă de produse de panificaţie ce pot fi mâncate fără grijă şi de cei graşi.
Are 42 de ani şi 54 de kilograme. Silueta perfectă, cabrată frumos de o fustă neagră, nu desconspiră nicio parte din Gabriela Man de acum doi ani. „Ajunsesem la 74 de kilograme şi nu se mai putea, trebuia să fac ceva“, povesteşte „inventatoarea“ pâinii care nu îngraşă. Deşi a studiat Medicina la Cluj, primele cure de slăbire ale medicului Gabriela Man au fost „ca ale unei profane, prin înfometare sau cu medicamente de slăbit“. Totul fără rezultat. Până când, dintr-un amestec de făinuri şi tărâţe, după experimente făcute în bucătărie şi pe propria siluetă, s-a născut făina care nu îngraşă. Secretul acesteia e păstrat la OSIM, dar produsele derivate din ea se vor găsi, de Sărbători, în magazine. Mâncăm prost, nu mult Gabriela Man a descoperit „praful miraculos“ combinând făină integrală, tărâţe şi alte făinuri naturale, făcând experimente acasă timp de două luni. De aici şi până la crearea unei afaceri a fost cale de doi ani, muncă multă şi cereri de la prieteni. „Nu ne-am propus niciodată să facem o afacere din asta, dar problema cu îngrăşatul s-a agravat pe la 34 de ani şi, orice aş fi făcut, oricât de puţin aş fi mâncat, puneam mai mult pe mine“, spune Gabriela Man.
Reţeta de slăbit pe bază de indici glicemici exclude asocierea pâinii albe cu alimente grase. Aceasta nu este descoperirea doctoriţei din Vâlcea, ea doar a realizat o pâine care poate fi consumată cu aproape orice alt aliment, fără teama că te vei îngrăşa. „Teoria caloriilor face carieră de peste 50 de ani şi conform acestei teorii ne îngrăşăm pentru că mâncăm mult. Oamenii se îngraşă că mănâncă prost, nu mult“, spune hotărâtă Gabriela Man, după ce a făcut nopţi albe studiind tratate de nutriţionism. Te saturi din două felii Gabriela Man a găsit „chichiţa“ reţetei, micul secret al făinei pe care nu-l vor afla nici măcar cei patru angajaţi ai firmei sale. Pentru a-şi proteja descoperirea, vâlceanca a înregistrat la OSIM marca „Slăbeşti mâncând“. Nici măcar vedetei Prima TV Teo Trandafir, una dintre „pacientele“ sale, nu i-a dezvăluit secretul. „Oricum o să se afle la un moment dat, dar eu deja am marca şi nimic nu se compară cu originalul, nu?“, mai spune aceasta.
Gabriela Man va încheia contracte cu mai multe firme de panificaţie din ţară, astfel că, în preajma Sărbătorilor, pe piaţă va apărea atât făina produsă de firma sa, cât şi alte produse: pâine, cozonac, prăjituri. O pâine va costa în jur de 5 lei. „Este mult mai săţioasă, te saturi cu două felii la o masă, astfel că o pâine de 600 de grame ajunge pentru trei-patru zile“, explică aceasta. Numai în linia de fabricaţie, familia Man a investit 120.000 de euro, dar este sigură că vor avea suficienţi clienţi pentru a avea succes. Plănuiesc chiar să iasă pe piaţa mondială cu produsele lor.
REŢETĂ
Ce efecte are „praful“ miraculos asupra caloriilor
Teoria doctorului Gabriela Man spune că, de fiecare dată când reduci caloriile, slăbeşti o perioadă, după care organismul se adaptează la acel aport caloric scăzut şi nu mai slăbeşti nici un kilogram.
În concluzie, nu te îngraşi din cauza alimentelor bogate în calorii, ci din combinarea acestor alimente cu zaharuri, cum este zahărul alb rafinat din dulciuri şi băuturi carbogazoase şi zaharurile din paste făinoase şi făină albă. Gabriela Man le promite celor care vor să piardă în greutate că vor uita de foame sau de numă rarea caloriilor din fiecare farfurie. Pe lista cu produse interzise stau zahărul (care poate fi înlocuit cu fructoză sau xilithol), amidonul din cartofi, făină albă, orez alb, porumb, bere şi alcool rafinat, bananele şi curmalele. Doctorul nu spune că nu slăbeşti din dietele existente pe piaţă, ci doar că nu te poţi menţine slabă.
„Eu fără cartofi am zis că mor, îmi plăcea mult piureul, dar ştiţi ce piure bun se face din conopidă?“, spune soţul Gabrielei Man, care a ajuns de la 120 de kg la 90, datorită dietei prescrise de soţia lui. Cartoful poate fi înlocuit cu fasole, mazăre sau linte. Doctorul îndeamnă totuşi la moderaţie, dar garantează că nu te vei simţi flămând. Nici ritmul de slăbire nu-l poate prevedea, pentru că fiecare persoană este diferită, poate doar să garanteze că acest lucru se va întâmpla. Ca exemplu se are pe ea, despre care spune cu mândrie că este „un om normal“.
MENCINICOPSCHI „Sănătoasă, dar nu inedită“ Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercetări Alimentare, spune că dacă a înlocuit proteina din făina de grâu cu făina de soia, pâinea Gabrielei Man ar putea avea efecte bune asupra sănătăţii consumatorilor. „Făina de soia este folosită în Grecia de mult timp şi e mai sănătoasă, dar nu e o descoperire nemaiîntâlnită“, crede profesorul. El e sceptic, însă, în privinţa fructozei, aşa cum o recomandă doctoriţa Man: „Fructoza formează produşi toxici; pare mai bună, dar are efecte grave asupra hemoglobinei“.