Secretele unei bune relaţii cu socrii

Secretele unei bune relaţii cu socrii

Fiţi respectuoşi cu părinţii soţului/soţiei, dar nu îi lăsaţi să vă controleze viaţa.

Negociaţi în relaţia cu socrii, dacă vreţi să vă fie bine, vă sfătuiesc psihoterapeuţii. Aflaţi încă de la început dacă le place sau nu să le spuneţi pe nume, iar dacă sunt de modă veche şi preferă formulele de politeţe, nu vă încăpăţânaţi să fiţi familiari.

În cazul în care vă ajută la creşterea copiilor, este important să fixaţi limite. Spuneţi-le cum vă place să fie educat cel mic, iar dacă au impresia că le puneţi la îndoială experienţa, convingeţi-i că nu se mai cresc copiii ca pe vremuri. În cazul în care locuiţi împreună, nu îi lăsaţi să vă invadeze spaţiul intim. Fiţi independenţi, chiar dacă împărţiţi aceeaşi casă.

„Puneţi cărţile pe masă de la început“

La români se pune mare accent pe formulele de politeţe. A te adresa cu „dumneavoastră“ îţi aduce o bilă albă în relaţia cu socrii, chiar dacă ţie nu îţi place să te formalizezi şi să te porţi ca la pension.

„Ca să nu fiţi acuzaţi de lipsă de respect, puneţi cărţile pe masă de la început. Cel mai bine este să îi întrebaţi pe aceştia cum le place să li se spună şi să vă adaptaţi“, vă sfătuieşte psihoterapeutul Cristiana Leviţchi, de la Cabinetul de psihoterapie şi psihologie clinică „Sensart“ din Bucureşti.

În cazul în care pretenţiile lor vi se par exagerate, pentru că preferă formule de tipul „mamă“ şi „tată“, explicaţi-le că îi respectaţi, dar nu le puteţi vorbi astfel. „Socrii trebuie să înţeleagă că nu îi respingeţi, ci că astfel de formule au pentru voi alte conotaţii“, mai explică psihoterapeutul Cristiana Leviţchi.

Mulţumiţi pentru ajutor, dar nu vă lăsaţi dominaţi

Socrii care îndeplinesc şi rolul de „bone“ pot înţelege că un copil nu se mai creşte ca pe vremea lor, dacă nu îi certaţi.

„Chiar dacă au greşit într-o anumită situaţie, nu folosiţi un ton agresiv atunci când le explicaţi cum ar fi trebuit să procedeze. Mulţumiţi-le că vă ajută, dar încercaţi să îi modelaţi după stilul vostru“, recomandă psihoterapeutul Cristiana Leviţchi.

În cazul în care greşesc repetat, se dovedesc rigizi şi neîngăduitori în raport cu sfaturile voastre, este mai bine să renunţaţi la bunici-bone.

„Nu insistaţi la nesfârşit să vă ajute dacă nu vă convine felul în care o fac. Pentru modul în care se dezvoltă copilul veţi fi mai târziu responsabil“, atrage atenţia psihoterapeutul Cristiana Leviţchi.

REGULĂ

Împărţiţi acelaşi spaţiu, nu aceeaşi viaţă

Fixarea unor limite este o strategie bună pentru familiile de tineri care locuiesc împreună cu părinţii. Cei mai în vârstă trebuie să înţeleagă că împărţiţi acelaşi spaţiu de locuit, nu şi aceeaşi viaţă. Nu este indicat să îi lăsaţi să vă facă mâncare, să vă plătească din facturi ori să vă facă curat, întrucât toate acestea pot fi o formă de control, explică psihologii. „Pentru că, la români, predomină familiile de tip «clan», relaţiile dintre tinerii căsătoriţi au, în multe cazuri, de suferit. Unii părinţi au dezvoltat prostul obicei de a se infiltra în cuibul copiilor, lucru pe care îl observ des în terapie“, atrage atenţia psihoterapeutul Cristiana Leviţchi.

"Nu insistaţi la nesfârşit ca socrii să vă ajute în îngrijirea copiilor dacă nu vă convine felul în care o fac. Pentru modul în care se dezvoltă copilul veţi fi, mai târziu, responsabil.", Cristiana Leviţchi, psihoterapeut

Ne puteți urmări și pe Google News