SORIN TUDOR: Politică şi sărăcie

SORIN TUDOR: Politică şi sărăcie

Pe 15 octombrie, peste 12.500 de bloggeri din întreaga lume au participat la Blog Action Day, acţiune care îşi propune să determine cât mai mulţi bloggeri să scrie în aceeaşi zi, despre aceeaşi problemă, generând astfel o discuţie la nivel global.

Cum tema din acest an a fost sărăcia, ar fi fost de aşteptat ca politicienii români să aducă în atenţia comunităţilor online teme fierbinţi precum criza internaţională, majorarea salariilor, bugetul sau chiar achiziţiile publice. Ar fi fost de aşteptat ca măcar să mimeze în vreun fel interesul pentru o temă care, în 2004, a fost tema principală a primului discurs al lui Traian Băsescu în calitate de preşedinte al României. Şi ar fi fost de aşteptat ca, în plină perioadă de promisiuni sforăitoare, să profite de oportunitate şi să mai arunce câţiva cărbuni electorali pe focul disputelor politice. Pentru că, să nu uităm, printre aspiranţii la fotoliile parlamentare, blogul nu numai că a înlocuit prăfuitul carneţel al politrucului, dar a devenit o modă obligatorie pentru sezonul de campanie. Nu contează dacă ai sau nu ceva de spus, nu contează dacă ştii sau nu să te exprimi coerent în limba română, dacă eşti candidat trebuie să ai şi blog. Însă, aşa cum costumul, oricât de bine ar fi croit, nu poate transforma neghiobul în artist, nici blogul, oricât de bine ar fi construit, nu poate transforma politrucul în politician: cuvintele rămân goale oricât de bine ar încerca alţii să ţi le scrie, ideile rămân terne oricât ar încerca alţii să ţi le lustruiască, iar minciunile rămân minciuni oricât ar încerca alţii să le prezinte ca adevăruri. Iar aşa cum, oricât de bine ai fi îmbrăcat, lumea bună recunoaşte parvenitul după scărpinatul în nas, bloggerii recunosc „corpul străin“ după prefăcătorie.

Pe 15 octombrie 2008, în pofida sutelor de politicieni români aterizaţi în blogosferă, nu a existat nici măcar unul singur care să participe la Blog Action Day. Şi aceasta nu pentru că şi-ar fi conştientizat superficialitatea. Ci pentru că, în politica românească, sărăcia este, întâi de toate, o stare de spirit.

www.sorin-tudor.ro

Ne puteți urmări și pe Google News