Obama - McCain: 3-0

Obama - McCain: 3-0

Candidatul democrat a câştigat toate cele trei dezbateri televizate cu adversarul său republican, care a atacat furibund în ultima, dar fără efect.

Cea de-a treia şi ultima dezbatere dintre candidaţii democrat şi republican la preşedinţia SUA, Barack Obama şi John McCain, s-a încheiat miercuri noapte, ca şi primele două, cu victoria celui dintâi. Un sondaj realizat de Media Curves, dat publicităţii ieri, arată că 60% dintre alegătorii independenţi au apreciat că senatorul de Illinois a fost câştigătorul dezbaterii din Hempstead (statul New York), 30% au spus că victoria i-a revenit lui McCain, iar 10% s-au declarat indecişi. Potrivit aceleiaşi surse, 18% din electoratul republican i-a atribuit victoria lui Obama, în timp ce doar 10% dintre alegătorii democraţi au spus că McCain a fost victorios. 81% dintre democraţi şi 72% dintre republicani au apreciat că victoria a revenit candidatului partidului lor.

Alt sondaj, mai cuprinzător, realizat de CNN la scară naţională, îl creditează pe Obama cu 58% din opţiunile telespectatorilor, iar pe McCain cu 31%. Acelaşi barometru sugerează că opiniile favorabile ale privitorilor au crescut faţă de Obama (de la 63%, la începerea dezbaterii, la 66%) şi au scăzut faţă de McCain (de la 51% la 49%). CNN notează că „publicul dezbaterii pare să fi fost foarte puţin mai democrat decât ansamblul populaţiei americane“, menţionând că marja de eroare a sondajului său este de ±4%.

O estimare a CBS dă un scor şi mai dramatic din rândul alegătorilor independenţi: 53% pentru Obama, 22% pentru McCain. În aprecierea publicului, dar şi a comentatorilor americani, prestaţia lui McCain, mult mai vehementă şi mai fermă, nu a reuşit să- l descumpănească pe Obama, care a părut mai „prezidenţial“ şi mai coerent decât rivalul său republican. Ajutor de la instalator

O vedetă a dezbaterii a fost „Joe Instalatorul“, un personaj pe care McCain l-a invocat de 26 de ori. Pe numele său Joe Wurzelbacher, „Instalatorul“ este de fapt un întreprinzător din Ohio, care a devenit celebru după ce s-a contrat cu Obama pe tema proiectelor fiscale ale senatorului democrat. Wurzelbacher, după patru ani lucraţi în branşă, intenţiona să cumpere o firmă de service instalaţii şi dorea să ştie cu cât va fi impozitat. McCain s-a erijat în avocatul al lui „Joe Instalatorul“, ba chiar a încercat să facă şi o glumă pe care, în afara sa, nu pare să o fi înţeles nimeni: „Hei, Joe, eşti bogat, felicitări!“.

RAŢIONAL Victoria argumentelor

Senatorul republican John McCain s-a aflat permanent în ofensivă, dar, incapabil să-şi reprime emoţiile, el a produs o impresie mai degrabă nefavorabilă. Mâinile sale erau în permanentă mişcare, clipea supărător de des şi îşi privea rivalul cu o condescendenţă vecină cu dispreţul. Din cauza ritmului furibund cu care lansa atacuri, McCain s-a poticnit frecvent şi a pierdut mult din coerenţă. „«Sănătate pentru mamă». Lozinca aceasta a fost atât de denaturată de către mişcarea pro-avort, încât a ajuns să însemne orice. Asta este poziţia extremă pro-avort, citez, «sănătate»“, a încercat McCain să-şi exprime poziţia faţă de avorturi. El a reuşit totuşi să rostească o frază memorabilă, vădit repetată anterior: „Domnule senator Obama, eu nu sunt preşedintele Bush. Dacă doreaţi să candidaţi împotriva preşedintelui Bush, trebuia s-o fi făcut acum patru ani“. Imperturbabil şi echilibrat, Barack Obama s-a apărat cu argumente raţionale, continuând să facă legătura între politicile liderului de la Casa Albă şi McCain, pe care l-a adus aproape de exasperare.

Ne puteți urmări și pe Google News