Daune în valoare de 11 milioane de euro

Daune în valoare de 11 milioane de euro

Primarul Ciuhandu şi consilierii locali trebuie să-i plătească despăgubiri unui om de afaceri pentru neaplicarea unei hotărâri judecătoreşti.

Un om de afaceri din Timişoara trebuie să primească despă gubiri de 11 milioane de euro de la autorităţile locale, care nu au pus în aplicare o hotărâre judecătorească. Eugen Seracin a solicitat, în 2006, eliberarea unui plan urbanistic de detaliu (PUD) pentru construirea unei clădiri de birouri, însă nu a primit aprobarea nici până în prezent. Asta în condiţiile în care Curtea de Apel Timişoara a obligat consiliul local să adopte PUD-ul şi să plătească despăgubiri pentru cele 36 de luni de întârziere. Potrivit expertizei tehnice şi contabile, prejudiciul cauzat omului de afaceri ajunge la 11 milioane de euro.   Ciuhandu trebuie să plătească 500.000 de euro

Primarul Gheorghe Ciuhandu şi Ion Cojocari, secretarul primăriei, au fiecare de plătit câte 500.000 de euro pentru că nu au propus spre aprobare PUD-ul, iar consilierilor locali li se cer daune pentru că nu au aprobat hotărârea respectivă. „Conform legislaţiei în vigoare, consilierii locali se fac vinovaţi pentru că nu au adoptat PUD-ul, deşi instanţa de judecată i-a obligat să facă acest lucru în urmă cu şase luni. Iar Gheorghe Ciuhandu şi Ion Cojocari nu au pus în executare decizia Curţii de Apel Timişoara şi le cer despăgubiri de întârziere. Chiar dacă, în prima şedinţă, consilierii vor vota planul de detaliu, ei nu fac decât să limiteze suma pe care mi-o datorează. Dacă nu vor respecta decizia instanţei, le voi face plângere penală fiecăruia în parte“, mărturiseşte Eugen Seracin.   Pasează vina de la unii la alţii

De cealaltă parte, autorităţile locale pasează vinovăţia de la unii la alţii. „Eu şi primarul nu am greşit cu absolut nimic faţă de Seracin şi problema lui. Nu pot să spun mai mult pentru că ne judecăm… Deocamdată, nu plătesc nimic“, susţine Ion Cojocari, secretarul Primăriei Timişoara. Primarul Gheorghe Ciuhandu nu a putut fi contactat deoarece se află într-o delegaţie în Marea Britanie. În schimb, potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei, consilierii locali nu au aprobat PUD-ul respectiv. „În ultima şedinţă, primarul Ciuhandu a promovat un proiect de hotărâre pentru un PUD solicitat de Eugen Seracin, dar consilierii au respins propunerea. Aşteptăm decizia instanţei de judecată“, explică Flavius Boncea.   În schimb, consilierii locali susţin că vina le-ar aparţine, de fapt, primarului şi secretarului primăriei. „Eu am vrut să rezolv problema Seracin, dar nu am reuşit. Primarul Ciuhandu şi secretarul Cojocari sunt vinovaţi de nepunerea în aplicare a hotărârii Curţii de Apel Timişoara. Merită să le ia banii“, afirmă consilierul local Ioan Răducanu.

CADRU LEGISLATIV Planul urbanistic general, eliberat în 30 de zile Potrivit legislaţiei în domeniu, eliberarea unui Plan Urbanistic de Detaliu trebuie să se efectueze în termen de maximum 30 de zile. Dacă dosarul pentru obţinerea PUD-ului este complet, executivul primăriei trebuie să solicite consiliului local eliberarea acestuia către solicitant. Dosarul pentru obţinerea PUD-ului trebuie să conţină, în mod obligatoriu, toate avizele solicitate de legislaţie.

Eugen Seracin om de afaceri: "(…) Instanţa de judecată i-a obligat să facă acest lucru în urmă cu şase luni. Gheorghe Ciuhandu şi Ion Cojocari nu au pus în executare decizia Curţii de Apel şi le cer despăgubiri de întârziere."

Ne puteți urmări și pe Google News