iPhone, ameninţat de "Furtună"

iPhone, ameninţat de "Furtună"

Apare Storm, primul touchscreen BlackBerry.

Compania canadiană Research In Motion (RIM), producătoarea brandului de telefoane mobile BlackBerry, a lansat primul său terminal inteligent (smartphone) cu ecran complet tactil, numit Storm (furtună, în română - n.r.). Deşi a intrat târziu în războiul touchscreen, telefonul RIM este văzut ca un adevărat competitor pentru iPhone de la Apple, cel mai bine vândut telefon inteligent cu touchscreen al momentului. Vor fi două versiuni Storm, 9530 pentru operatorul american Verizon Wireless (joint venture deţinut de Verizon Communications şi Vodafone Group) şi 9500 pentru grupul britanic Vodafone. Acesta din urmă a anunţat că noul terminal va fi disponibil în Europa începând de luna viitoare.

În ultima vreme, clubul competitorilor reali ai iPhone s-a întărit, pe măsură ce marii producători mondiali s-au încăpăţânat să zdruncine hegemonia Apple pe segmentul de terminale touchscreen. Samsung a lansat modelul Omnia, iar Nokia a prezentat modelul 5800 XpressMusic, doi potenţiali „ucigaşi iPhone“.

Un terminal pentru toţi

Ne puteți urmări și pe Google News

BlackBerry atacă cu Storm şi piaţa utilizatorilor obişnuiţi, după ce multă vreme s-a concentrat numai pe segmentul business, al oamenilor de afaceri. Unul dintre marile avantaje ale noului terminal este serviciul de e-mail BlackBerry, cel mai bun din lume destinat telefoanelor mobile. Procesorul are o viteză de 624 MHz, fiind similar cu cel al iPhone, care rulează la 620 MHz.

Un avantaj al Storm este camera de 3,2 megapixeli, cu autofocus şi capacitate de înregistrare video, funcţii care lipsesc la camera de 2 megapixeli a iPhone. iPhone conduce însă la calitatea ecranului. Acesta are o diagonală mai mare, de 3,5 inchi, în comparaţ ie cu 3,25 inchi la Storm, şi poate reda 16 milioane de culori, faţă de doar 65 de mii la noul BlackBerry. Un alt minus al Storm este lipsa conexiunii Wi-Fi, prezentă la iPhone. Terminalul BlackBerry punctează însă pe alte părţi: are suport pentru MMS, organizer şi funcţii copy/paste native, care lipsesc la „telefonul total“ produs de Apple.