Guvernul a aprobat, ieri, înfiinţarea companiei integrate vertical, care, potrivit premierului Tăriceanu, ne va reprezenta în marile proiecte regionale.
Noua entitate se va numi, pentru început, Electrica SA, a spus premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Astfel, Hidroelectrica şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari vor fi preluate de Electrica, societate care deţine trei filiale de distribuţie, trei de furnizare şi una de servicii tehnice, în subordinea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). „Fără o societate puternică, suntem doar spectatori la marile proiecte energetice care vor trebui să includă România“, a spus Tăriceanu, menţionând conductele Nabucco şi Constanţa-Trieste. Cu o valoare de 20-24 miliarde euro, Electrica va fi a doua companie românească, după Petrom, şi una dintre primele 25 din Europa de Sud-Est, a adăugat premierul.
La 3-5 ani de la înfiinţare, un pachet „semnificativ“ de acţiuni va fi listat la Bursa de Valori, posibil chiar pe piaţa de capital londoneză, ne-a declarat, recent, preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu. Totodată, Tăriceanu a mai spus că se aşteaptă la reacţii negative din partea societăţilor concurente de pe piaţă, „care vor să mai înhaţe ceva“. Sindicaliştii ameninţă cu proteste Sindicatele din energie şi mai mulţi experţi au criticat încă de la început ideea înfiinţării companiei, considerând că o asemenea concentrare pe piaţa energetică ar anula avantajele procesului de separare a activităţilor de distribuţie şi furnizare. Mai mult, uriaşul energetic ar avea o poziţie dominantă pe piaţă, întrucât include mai mult de jumătate din producţia de energie şi din serviciile tehnice. „Zilele următoare îi vom acţiona în instanţă pe toţi semnatarii actului normativ, respectiv premierul Tăriceanu, Varujan Vosganian, Atanasiu şi ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru abuz în serviciu. De asemenea, vom ataca decizia la Curtea Constituţională“, ne-a declarat preşedintele Hidrosind, Ilie Roşu. Vosganian şi Atanasiu, la raport în parlament Potrivit acestuia, circa 1.000 de persoane vor participa la protestele care vor fi organizate săptămâna viitoare în faţa sediilor PNL şi AVAS. Mai mult, federaţiile miniere au arătat, în repetate rânduri, că vor iniţia proteste împotriva guvernului, în momentul în care va fi aprobată înfiinţarea companiei.
De asemenea, reprezentanţii PSD, care anunţaseră că vor depune o moţiune de cenzură dacă guvernul aprobă înfiinţarea companiei fără votul parlamentului, au precizat recent că nu mai este timp pentru un astfel de demers până la alegeri. Mircea Geoană spunea, însă, că Vosganian şi Atanasiu vor trebui să dea socoteală în faţa comisiilor parlamentare.