O CARTE PE ZI cu evz.ro. In saptamana a doua de concurs, cititorii si-au pus memoria la incercare si si-au amintit "cele mai cele" personaje.
Au castigat cate o carte oferita de Editura Polirom urmatorii: trifoi, Gherman, Mariuca, mumapadurii si Elena.
Cele mai frumoase povesti de dragoste (luni, 29 septembrie) - premiu: volumul “O pasăre pe sârmă”, Ioana Nicolaie, editura Polirom
“Pentru mine, cea mai minunata poveste de dragoste este cea dintre Colin si Chloe din “Spuma zilelor”; carora li se adauga soricelul, liantul povestii lor de dragoste, oglindirea iubirii si durerii lor” (trifoi)
Cei mai tari detectivi din literatura – premiu: volumul “Drumul egal al fiecărei zile”, Gabriela Adameşteanu, editura Polirom
“As incepe cu Miss Marple si Hercule Poirot ai Agathei Christie, apoi sa nu o uitam pe Minerva Tutovan a Rodicai Ojog Brasoveanu.Cred ca ei sunt cei mai originali si interesanti detectivi din literatura.Poate pentru ca au personalitati foarte bine conturate, un farmec personal fin dar nu evident ci subtil.” (Gherman)
Cele mai frumoase carti ale copilariei – premiu: volumul “Poarta coliviei”, Katie Hickman, oferit de editura Polirom
“In copilarie citeam pe nerasuflate cartile lui Alexandre Dumas, ale lui Michel Zevaco. Ma fascinau aventurile muschetarilor si ale lui Pardaillan. Nu voi uita niciodata cum ii insoteam pe ciresari in aventurile lor si cum sufeream alaturi de personajele lui Charles Dickens pentru nedreptatile suferite. Printre cartile cele mai iubite as mentiona: Aventurile lui Oliver Twist, David Copperfield, Robin Hood, Cavalerii Pardaillan, Epopeea dragostei, Fausta, Fausta invinsa, Pardaillan si Fausta, Cei trei muschetari, Ciresarii precum si Povestiri istorice. Nu voi putea uita niciodata sentimentul pe care il traiam cand tineam in mana o carte, cand rasfoiam pagina dupa pagina si parca sorbeam fiecare rand. Este acel miros al cartilor din biblioteca pe care parca il resimt si acum. Citirea unei carti in format electronic nu ofera nici pe departe acea placere a lecturii pe care o resimt rasfoind o carte.” (Mariuca)
Cele mai crunte batai din literatura – premiu: volumul “Surorile Boleyn”, Philippa Gregory, editura Polirom
“”Satra” de Zaharia Stancu. Scena in care sotul, prinzandu-si sotia cu altul, o leaga de un stalp si o bate cu biciul in fata tuturor. “ (mumapadurii)
Citam si (din pacate, autorul nu a mentionat si adresa de email):
Cum ii ziceam si MIHAELEI, una este tipul de bataie cavalereasca/sportiva - intre muschetari; alta este o bataie pe viata si pe moarte care poate fi impartita in: 1.intre doi sau mai multi inidivizi de acelasi calibru fizic/uman sau aproximativ egali, si 2. alta e bataia care “se da” intre doi insi inegali; de fapt, bataia pe care un tartor o da victimei sale fara sansa sa se apere: copil, femeie, handicapat..cea mai crunta (cruda) mi se pare bataia data copiilor si femeilor, dar mai ales copiilor.......nu crezi ca sunt categorii separate de batai? .........fireste, cea mai colosala “bata(li)e” a ramas lupta pentru troia - PRIN DURATA EI; am vazut de curand filmul ODDYSSEY (mi s-a parut mai impresionant decat cel cu TROIA) si iti dau dreptate. Dar, totusi, raman la concluzia ca bataile date unor fiinte neajutorate - fie si imaginare (personaje din carti) - raman cele mai crunte/crude!
Cele mai tragice morti din literatura – premiu: volumul “Jurnalul fericii”, Nicolae Steinhardt, editura Polirom
“East of Eden - Moartea mamei lui Lee, servitorul din La est de Eden, violata de zeci de muncitori chinezi care pana atunci o crezusera un tovaras de-al lor de munca (barbat), şdupa ce a nascutţ “ (Elena)
Multumim tuturor celor care au raspuns inviatiei noastre si felicitari norocosilor si inspiratilor! Castigatorii vor fi contactati pe email si ne pot scrie la online@evz.ro.