EVZ a asistat la o zi din viaţa fanilor englezi şi a urmărit meciul "albaştrilor" cu Aston Villa. După partidă, uşile ni s-au deschis.
Remiza obţinută de CFR Cluj în faţa echipei Chelsea Londra, săptămâna trecută, în Grupa A a Ligii Campionilor, nu i-a surprins pe cei care au văzut jocul din cartierul Gruia. Însă, atunci când sunt puse în balanţă resursele celor două cluburi, rezultatul devine unul extraordinar pentru campioana României.
Aici, ni s-a explicat că Jose Mourinho, fostul antrenor de la Chelsea, nu a fost doar un tehnician, ci s-a ocupat şi de relaţiile interumane dintre jucătorii săi. „The Special One“, aşa cum este numit portughezul, i-a aşezat pe jucători nu doar pe dreptunghiul verde, ci şi în vestiar.
Astfel, vorbitorii de franceză au fost repartizaţi într-un colţ, portughezii - în altul. „Aşa a crezut Mourinho că e bine şi ţinea ca fiecare să stea pe locul lui. Acum nu se mai respectă această regulă. Scolari n-o vede necesară, dar jucătorii s-au obişnuit aşa“, mai spune Ed Connock.
ENGLEZI RECUNOSCĂTORI
Dan Petrescu, idol în Anglia
„Evenimentul zilei“ a luat parte la un meci obişnuit al echipei Chelsea Londra, cel de duminică, în campionat, cu Aston Villa, şi a intrat în vestiarul „albaştrilor“. Fotbalul, religia din ziua a şaptea
Spectatorii echipei Chelsea dedică toată ziua de duminică fotbalului. Fanii ajung la stadion în jurul orei 11.00. Până la ora 15.00, când e fluierul de start, beau şi mănâncă în localurile din jurul stadionului şi din incinta acestuia. Cultura alcoolului este cultivată şi în rândul jurnaliştilor: „Avem cam 50 de locuri la masa presei, dar niciodată nu sunt ocupate în totalitate. Majoritatea jurnaliştilor stau în sala de presă, văd meciul la televizor şi scriu de acolo. Câteodată, mă întreb dacă văd acelaşi meci care e pe teren“, spune unul dintre ghizii care fac turul arenei „Stamford Bridge“. Dacă scorul este liniştitor, aşa cum a fost la meciul cu Aston Villa, spectatorii încep să părăsească arena în minutul 80. Fotbalul e religie, dar traficul în Londra este un iad. Zece minute pierdute din meci înseamnă 30 de minute câştigate în trafic.
Indiferent de rezultatul final, seara se încheie cu încă un rând de halbe şi multe ţigări fumate pe marginea trotuarului. În Anglia nu se fumează nici pe stadioane, nici în baruri.
Eroii Tambling şi Dixon
Bobby Tambling şi Kerry Dixon, doi dintre cei mai importanţi jucători din istoria echipei Chelsea, nu cerşesc bani de la patronul clubului. În schimb, trec pe la lojele principale înainte de meci şi se fotografiază cu oaspeţii. O poză alături de aceştia costă 15 lire. Tambling (67 de ani) şi Dixon (47 de ani) au marcat împreună pentru Chelsea nu mai puţin de 395 de goluri. Echipa londoneză joacă fiecare meci din Premier League cu casa înschisă. Biletele se vând cu o lună înainte de fiecare joc. Dacă un suporter nu poate să ajungă la stadion într-o duminică, atunci el îşi pune biletul la vânzare, pe site-ul viagogo.co.uk, astfel încâ tot un fan al lui Chelsea să-l poată cumpăra.
Pentru suporterii cu dare de mână, clubul Chelsea pune la dispoziţie două hoteluri de patru stele, lipite de arena „Stamford Bridge“. O noapte de cazare ajunge la 160 de lire de persoană. Acestea se adresează britanicilor cu bani din afara Londrei şi se populează instantaneu duminica dimineaţa.
Gazonul de pe „Stamford Bridge“ este, indiferent de anotimp, impecabil. Pentru asta, e nevoie nu doar de un simplu sistem de drenaj. Cei care se ocupă de întreţinerea suprafeţ ei de joc folosesc sisteme electrice care imită soarele.
Ed Connock, oficial al clubului Chelsea Londra: "Petrescu a fost aici anul trecut, a mers pe gazon la pauza unui meci şi toată lumea i-a scandat numele. Ce s-ar întâmpla dacă Mutu ar veni la Londra? Unii l-ar huidui." Corespondenţă din Londra