Managerii germani, eficienţi şi în timpul liber

Managerii germani, eficienţi şi în timpul liber

Nemţii sunt oameni foarte organizaţi şi îşi planifică chiar şi momentele când se bucură.

Atunci când vrei un lucru de calitate, te întrebi dacă e nemţesc. Rigurozitatea şi exigenţa, chiar şi în viaţa personală, îi fac pe germani disciplinaţi şi extrem de bine organizaţi. Deşi consideraţi reci, reflexivi, introvertiţi, greu sociabili, germanii din România, chiar şi cei prea ocupaţi pentru a avea timp de distracţii, s-au adaptat extrem de repede spiritului mioritic.

În vacanţe vizitează cu plăcere locurile din România care le aduc aminte de ţara natală.

Vacanţă planificată cu o lună înainte

Lui Patrick Kistenpfennig, managerul general al companiei Kistenpfennig, firmă specializată în distribuirea produselor tehnice, îi place în România. El spune că românii sunt cordiali şi au calitatea de a găsi soluţii la orice probleme.

Puţinul său timp liber, pe care şi-l petrece cu familia şi cu cei trei copii, este bine planificat. Vacanţa este „aranjată“ cu o lună înainte. „Plănuim şi organizăm totul ca şi copiii să aibă o călătorie sigură. Încercăm să ştim exact unde vom sta, apoi verificăm hotelul pe internet şi prin telefon, ca să fim siguri că este locul pe care ni-l dorim. De asemenea, ne interesăm dacă există obiective turistice pe care să le putem vizita şi dacă se organizează activităţi sportive sau culturale“, spune Patrick Kistenpfennig.

La iarnă i-ar plăcea să schieze undeva la munte, în România. Şi-a mai propus să viziteze castele vechi din ţară, precum Branul.

Flexibilitatea românilor, apreciată de germani

Andreas Heyde, directorul general al companiei Webasto România, furnizor al industriei automotive (aer condiţionat, încălzitoare staţionare şi trape auto), spune că a vizitat foarte multe zone din România. Cel mai mult i-au plăcut Sibiul şi Sighişoara, pentru că, spune el, „centrele lor istorice îi amintesc de o Germanie timpurie, fără construcţiile urâte din anii ’60 şi ’70“.

A fost la Castelul Bran, care l-a impresionant şi despre care a concluzionat că nu are nimic de-a face cu Dracula. „Este doar un mit. Nu are nimic înfricoşător, aşa cum este prezentat peste hotare. Un străin, când vine aici, se aşteaptă să vadă vampiri sau orice altceva de tip Dracula, însă nu găseşte decât un loc plăcut, cu o arhitectură foarte frumoasă“, afirmă Andreas Heyde.

 Îi mai place foarte mult contrastul bisericilor din România, în special cele evanghelice, din Transilvania, şi cele ortodoxe, din Bucovina, care „au un potenţial turistic uriaş“. Staţiunea sa preferată din România este Mamaia, chiar dacă serviciile „lasă de dorit“.

El apreciază la români faptul că sunt flexibili, se adaptează extrem de repede la schimbări şi în situaţii de stres se descurcă bine. Nu-i place faptul că atunci când i se spune „da, se va face imediat“, noţiunea de timp primeşte o interpretare diferită decât cea cu care Andreas Heyde este obişnuit.

„Românii ştiu să se bucure de viaţă“

Lipsa de punctualitate a românilor nu este criticată prea mult de nemţi. „În general, nu sunt punctuali, însă asta nu reprezintă o bilă neagră, mai ales dacă eşti pregătit să aştepţi 10-15 minute“, spune directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Marco Walde. Nici el nu-şi lasă concediile la voia întâmplării, planificându-le mai ales în funcţie de vacanţele copiilor. Nu-i lipsesc nici plimbările împreună cu familia prin Parcul Herăstrău sau în Pădurea Băneasa ori escapadele montane.

„Munţii Făgăraş sunt o destinaţie frumoasă, unde merg de fiecare dată cu plăcere. Mi-ar plăcea foarte mult să ajung în Delta Dunării, dar şi la Bran“, spune Marco Walde. El îi apreciază pe români pentru că „sunt foarte deschişi, prietenoşi şi ştiu să se bucure de viaţă“. În plus, adaugă Marco Walde, au şi o cultură culinară de invidiat.

„Nemţii tratează totul cu prea multă seriozitate“

Munţii Făgăraş l-au cucerit şi pe Jens Bachmeier, director general la Fuchs Condimente România, dar şi Bucegii. Când poate, vizitează şi mănăstiri, iar cel mai mult a fost impresionat de Mănăstirea Curtea de Argeş: „Un loc foarte deosebit, în mod special în Noaptea de Înviere“.

La români, spune managerul, îl impresionează uşurinţa cu care sunt preluate circumstanţele vie- ţii. „Noi, germanii, de multe ori tratăm totul cu prea multă seriozitate“, consideră Jens Bachmeier.

La Sibiu, ca acasă

Atunci când este în România, Helmut Ortmeier, manager al companiei Wittenstein (specializată în electromecanică), şi dacă are timp liber, vizitează mănăstiri, biserici şi obiective culturale. Fiindcă stă foarte mult la birou, preferă să iasă în aer liber când are ocazia. „România are un peisaj frumos, iar atunci când am ocazia, mă duc în drumeţii“, spune Helmut Ortmeier. Oraşul Sibiu este preferatul lui, unde se simte ca acasă. "Românii sunt foarte deschişi, prietenoşi, ştiu să se bucure de viaţă şi au o cultură culinară de invidiat.", Marco Walde, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană

CALITĂŢI ŞI DEFECTE

Organizaţi, însă îşi duc calităţile la extrem

Sociologul Marius Pieleanu spune despre poporul german că este cel mai organizat şi cel mai disciplinat din întreaga Europă. „Germanii ştiu foarte bine să respecte normele de viaţă şi au acest lucru tot timpul ca pe o prioritate, spre deosebire de noi, care aşezăm normele de viaţă pe ultimul loc în lista cu ce trebuie să îndeplinim“, afirmă expertul. El consideră că eficienţa şi punctualitatea sunt calităţile principale ale germanilor. Însă calităţile lor sunt, uneori, duse la extrem. „Nu cred că este tocmai bine să-ţi spui: «Peste x zile o să mă bucur». Nemţii sunt persoane destul de reci, iar socializarea nu este deloc o caracteristică puternică a lor. Sunt foarte reflexivi, introvertiţi şi îşi arată mai greu sentimentele“, consideră sociologul.

Ne puteți urmări și pe Google News