Boiţ: "Crăciun i-a dat palmaresul lui Zambon!"

Boiţ: "Crăciun i-a dat palmaresul lui Zambon!"

Viorel Boiţ, fost preşedinte al clubului de fotbal Poli Timişoara, a reacţionat la acuzele care i-au fost aduse de Ioan Carţiş (fost rector al Universităţii Politehnica) şi Mircea Pascu (conducător al echipei în 1997-1998), cei care îl fac responsabil de faptul că echipa a încăput pe mâna lui Claudio Zambon în 2000.

Boiţ contestă afirmaţiile acestora şi susţine că principalul simbol al Banatului n-a fost înstrăinat de el, ci de fostul căpitan al echipei, Adrian Crăciun! Acestuia din urmă i s-a pierdut urma de mai mult timp.

Altfel spus, se încearcă - la fel ca de obicei în România - ajungerea la deznodământul clasic: „mortul“ e de vină! În cazul de faţă, ţap ispăşitor pentru această tranzacţie dezastruoasă, cu consecinţe incalculabile pe termen lung, ar trebui să rămână un personaj care nu se poate apăra, fiind - cel mai probabil - plecat din ţară. EVZ a încercat, în ultimele zile, să meargă pe firul evenimentelor de acum câţiva ani, pentru a-i găsi pe cei care i-au dat echipa-fanion a Banatului pe mână lui Zambon.

Italianul a scos profit maxim de pe urma Politehnicii, falimentând adevărata formaţie (actuala FC Timişoara n-are legătură cu vechea Poli, provenind din echipa Rocar Bucureşti, mutată de Doboş pe Bega) şi agăţându-se acum de noul club de fotbal. Timişorenii încearcă să recupereze culorile, palmaresul şi numele de Poli, dar au pierdut toate procesele la FIFA şi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, fiind în cele din urmă penalizaţi de forul mondial cu 6 puncte.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu mai rezistam psihic“

EVZ: Domnule Boiţ, Ioan Carţiş şi Mircea Pascu vă consideră principalul vinovat pentru dezastrul de la Poli... Viorel Boiţ: În perioada cât a stat Pascu la club, nu ştiu dacă ne-am întâlnit de trei ori! Eu am stat peste 30 de ani la Poli, n-am fost pasager, ca domnul Pascu. Nu mă aşteptam la aceste acuze din partea lui, mai ales că a fost şi pre- şedinte de federaţie. Când am plecat, am lăsat clubul cu un miliard de lei în cont în 1997! Apoi, jucătorii s-au plâns că nu li s-au plătit banii pe cărţile de muncă şi că au fost nevoiţi să umble ei să-şi achite sumele la casele de asigurări.

De ce v-aţi dat demisia în 1997? N-am mai rezistat psihic. Toată lumea era împotriva mea, inclusiv presa. Dacă ştiam că Poli Timişoara va ajunge în halul ăsta, nu demisionam. Nu-mi vine să cred ce se întâmplă acum la club!

Dumneavoastră aţi preluat clubul în 1992 de la Universitatea Politehnica. Nu? Am luat palmaresul în noiembrie 1992, prin hotărâre judecătorească, pe baza legii 21 din 1924. Clubul trebuia să se autofinanţeze. Aşa am înfiinţat Asociaţia Membrilor Fondatori. Când Ioan Carţiş a propus ca Poli să revină în structurile Universităţii, eu nu mai eram. Era Seracin.

De ce aţi revenit la Poli în 1999?  M-a chemat primarul Ciuhandu, deşi cu doi ani în urmă, în 1997, pusese şi el umărul ca să plec. Mi-a zis că Seracin a predat echipa primăriei, că nu o mai poate finanţa. I-am zis că soluţia este asocierea cu Consiliul Local. Am susţinut asocierea în primăvara anului 2000 în faţa a 33 de consilieri. Am făcut-o pe o perioadă scurtă, de două luni, până în vară, gândindu-mă că va apărea un investitor.

„Iancu are dreptate!“

În ce calitate aţi făcut asocierea? În calitatea de preşedinte al Asociaţiei FC Politehnica Timişoara. În acte, după legea 21 din 1924, scrie că eu sunt preşedinte. În 2006, Tribunalul din Timişoara mi-a dat dreptate, în sensul că palmaresul ne aparţine nouă, nu lui Zambon.

Atunci, cum a ajuns palmaresul la Zambon? Nu ştiu cum a apărut Zambon la club, dar nu l-a adus Zacchini. Ruptura s-a produs în 2000. Într-o seară din acel an, m-a sunat Adrian Crăciun (n.r. - fost fotbalist, căpitan al Politehnicii) şi mi-a spus pe un ton obraznic că el este noul preşedinte al Asociaţiei Membrilor Fondatori. Crăciun a strâns semnături de la majoritatea membrilor, aşa că mi-a luat locul. Apoi, Crăciun s-a asociat cu Zambon, i-a dat palmaresul şi a dispărut în Italia. Nimeni nu mai ştie nimic despre el de ani buni.

Ce statut aveţi în momentul de faţă? În urmă cu doi ani, am fost ales din nou preşedinte al Asociaţiei Membrilor Fondatori. Palmaresul nu e la Zambon. Iancu are dreptate, de-aia n-a vrut să-i dea banii lui Zambon. Federaţia Română de Fotbal a stopat nişte acte şi s-a ajuns în această situaţie. Noi vom câştiga la Lausanne!