Centrul Medical Unirea (CMU) şi compania Stem Health din Grecia au pus bazele unei firme care va înfiinţa o bancă de celule stem în Bucureşti.
Investiţia se ridică la aproximativ două milioane euro, iare cele două companii vor deţine câte 50 de procente din acţiunile firmei înfiinţate astăzi - Stem Health Unirea.
Costurile unei prelevări vor ajunge la 1.500 de euro, perioada de stocare fiind de 20 de ani, potrivit fondatorului CMU, Wargha Enayati, citat de Mediafax.
În luna iulie, a fost inaugurată o bancă privată de celule stem la Cluj-Napoca, Cord Blood Center România, iar până la sfârşitul anului compania intenţionează să deschidă şi o bancă publică.
O bancă de celule şi ţesut cuprinde un sistem de recoltare, de donare, laborator de procesare, partea de validare, criogenarea efectivă a celulelor şi depozitarea pe termen lung.
Sângele placentar, care conţine celulele stem, se recoltează fără niciun risc pentru mamă sau copil în momentul naşterii, operaţiunea având o durată cuprinsă între 30 de secunde şi 3 minute. Celulele stem existente în sângele placentar pot trata peste 70 de boli, printre care leucemia.