Insomniile mai sunt întreţinute şi de programul neregulat de odihnă sau de depresii. Medicii vă învaţă cum să le ţineţi sub control.
Diagnosticul de insomnie se pune dacă apar probleme de concentrare, oboseală sau nervozitate din cauza lipsei de somn. În medie avem nevoie de 7-8 ore de somn, dar sunt şi persoane care dorm mai puţin fără să se simtă obosite. Dacă nu poţi dormi noaptea, încearcă să vezi care sunt cauzele care îţi tulbură somnul, iar dacă nu poţi rezolva singur problema, apelează la un specialist. Nu lua medicamente fără o prescripţie medicală, deoarece riscul să devii dependent de ele este foarte mare. Puiul de somn de la amiază îţi albeşte nopţile
Una dintre cauzele insomniilor este rutina greşită a somnului. „Trebuie să ne culcăm şi să ne trezim la aceeaşi oră în fiecare zi a săptămânii. Când ne culcăm, este bine să nu avem stimuli care să ne activeze, cum ar fi lumina sau zgomotele“, explică Bogdana Bursuc, psiholog la Behavior Center din Bucureşti. De asemenea, indicat este să nu dormi în timpul zilei. „Somnul fiziologic este de 7 ore, iar dacă în timpul zilei dormi 3 ore, este foarte posibil ca în timpul nopţii să te odihneşti numai 4 ore“, afirmă Dan Prelipceanu, psihiatru la Spitalul „Alexandru Obregia“ din Bucureşti. Nevoia de somn scade odată cu vârsta
O altă cauză a insomniilor sunt grijile excesive. „Este vorba despre o foarte mare activare mentală, de tulburări de sănătate emoţională. Există persoane care se îngrijorează din orice şi care intră astfel într-un cerc vicios. Aceştia trebuie să ştie că îngrijorarea este un răspuns firesc la probleme şi să înveţe să facă faţă altfel situaţiei“, spune psihologul Bogdana Bursuc. Insomnii au şi cei care au convingeri stricte despre somn şi care consideră că este o catastrofă dacă nu reuşesc să doarmă 7-8 ore pe noapte.
„Aceste persoane suferă de anxietate de performanţă şi se panichează când se apropie ora de somn“, mai spune psihologul. Insomniile pot să mai apară şi din cauza depresiilor sau a grijilor cotidiene. Nevoia de somn scade însă şi odată cu vârsta. „La vârstnici se modifică structurile nervoase şi metabolismul. Unele persoane foarte în vârstă pot ajunge să doarmă ziua şi să stea treji noaptea mai ales dacă suferă de demenţă incipientă“, susţine psihiatrul Dan Prelipceanu. Somniferele pot cauza dependenţă
Specialiştii te sfătuiesc să identifici exact cauzele insomniilor şi dacă tot nu reuşeşti să ai un somn liniştit, cel mai bine ar fi să apelezi la medicul de familie, la psiholog sau la psihiatru. În unele cazuri, medicii vă pot recomanda medicamente.
„Nu lua medicamente fără prescripţia medicului, deoarece unele dintre ele, cum sunt benzodiazepinele, pot cauza dependenţă. Acestea au o metabolizare rapidă, induc somnul şi dacă sunt luate mai mult de una-două săptă mâni, organismul va avea nevoie de o doză mai mare“, explică psihiatrul Dan Prelipceanu. În plus, medicamentele amintite nu îndepărtează cauza insomniilor.
REGULI
Nu culcaţi copiii târziu seara, nu-i obligaţi să doarmă ziua
Un nou-născut are nevoie de 15-16 ore pe zi. Pe măsură ce micuţul creşte, nevoia de somn scade. „Preşcolarii şi şcolarii ar trebui să se culce în jur de ora 21.00, dar nu mai târziu de 21.30. Până la vârsta de 10 ani, un copil are nevoie de zece ore de somn pe noapte şi de un somn diurn. După aceea, nevoia de somn scade, dar copilul nu trebuie să doarmă mai puţin de opt ore“, afirmă Laura Mateescu, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti.
Dacă micuţul nu vrea să doarmă în timpul zilei, nu-l obligaţi să facă acest lucru. „Părinţii trebui să evalueze potenţialul energetic al copilului. Dacă este hiperactiv, nu o să stea într-un loc, aşa că cel mai bine ar fi ca părinţii să meargă cu el în parc, să se plimbe cu bicicleta sau rolele. Astfel, va simţi nevoia de somn“, mai spune Laura Mateescu, specializată în psihiatria copilului şi adolescentului.
Bogdana Bursuc psiholog: "Ca să nu avem probleme cu insomniile, trebuie să ne culcăm şi să ne trezim la aceeaşi oră în fiecare zi a săptămânii. Când ne culcăm, este bine să nu avem stimuli care să ne activeze, cum ar fi lumina sau zgomotele."