Aproape jumătate din şcolile româneşti nu vor fi gata pentru a-şi primi elevii pe 15 septembrie.
Situaţia nu este nouă nici pentru părinţi, dar nici pentru autorităţi, care se laudă că, faţă de anul trecut, numărul de clădiri autorizate sanitar a crescut cu 10%. Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, declară, cu un optimism exagerat, că autorităţile locale ar putea îmbunătăţi situaţia clădirilor în care funcţionează şcolile în următoarea săptămână.
Asta, în condiţiile în care consiliile locale nu au rezolvat situaţia în ultimii ani. „Aproximativ 9.000 de imobile ale unităţilor şcolare din cele circa 23.000 nu au primit autorizaţie sanitară, dar numărul acestora ar putea scădea până la 15 septembrie“, a precizat Adomniţ ei, ieri, după videoconferinţa cu prefecţii. Directorii se plâng că nu au bani În acelaşi timp, elevii din Suceava - judeţ afectat de inundaţiile din această vară -, dar şi cei din Mehedinţi, Hunedoara şi Bucureşti, vor face primele ore printre moloz şi muncitori. Părinţii vor pune, şi în această toamnă „mână de la mână“ pentru a le asigura copiilor un minimum de confort. În judeţul Suceava, în satul Vicovu de Jos, nu mai există nicio grădiniţă: două au fost deteriorate de inundaţii, iar a treia a fost retrocedată. Nici şcoala din localitate nu a avut o soartă mai bună.
„Timp de două zile, temelia instituţiei a stat sub ape, iar rezistenţa clădirii, construită în 1910, a fost afectată. Nu am primit niciun ban“, susţine Vasile Petruneac, directorul şcolii. Şi în satul Ulma, micuţii vor începe şcoala în şantier din cauză că lucrările de reabilitare au demarat abia la mijlocul săptămânii trecute. În Hunedoara, la Şcoala Generală nr. 9, bucăţile de placaj de pe pereţii holului, care sunt prinse în stinghii, tind să se desprindă. „Am primit bani la începutul verii, dar numai pentru repararea subsolului. Inspectoratul Şcolar ne-a mai alocat pentru această toamnă 50.000 de lei, dar suma ne ajunge doar pentru reabilitarea grupurilor sanitare“, spune Diana Stângă, directorul unităţii de învăţământ. Lapte şi corn, în cinci judeţe Autorităţile locale şi centrale, în schimb, nu au reuşit nici măcar să termine licitaţiile pentru programul „Cornul şi laptele“ - proiect care funcţionează de ani buni -, astfel încât numai în cinci judeţe din întreaga ţară elevii vor primi, încă de la 15 septembrie, masa oferită de guvern.
Toate judeţele au publicat anunţuri de organizare a licitaţiilor pentru programul „Cornul şi laptele“ până la 1 septembrie, însă doar în cinci judeţe şi două sectoare din Capitală au fost finalizate licitaţiile şi au fost semnate contractele cu distribuitorii, potrivit ministrului internelor şi reformei administrative, Cristian David. (Au contribuit Sergiu Rusu, Ciprian Iancu)