CSM a respins-o pe Monica Şerbănescu

CSM a respins-o pe Monica Şerbănescu

Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit astăzi pentru a aviza sau nu propunerea ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu. După ce timp de trei ore au audiat-o pe Monica Şerbănescu, procurorii au dat aviz negativ în vederea ocupării funcţiei de procuror şef al DNA. Astfel, patru dintre membrii CSM au votat împotriva propunerii ministrului şi doar trei "pentru". La scurt timp după ce a aflat rezultatul votului, susţinătorul Monicăi Şerbănescu, Claudiu Predoiu, a declarat că: "soluţia adoptată nu este potrivită şi nici în favoarea instituţiei (DNA - n.r) pe termen lung. Acest mic eşec este un pas normal în acest proces".

Kovesi nu se lasă uşor convinsă În schimb, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a precizat că a votat împotriva numirii Monicăi Şerbănescu la conducerea DNA, afirmând că aceasta nu a convins-o că este cea mai potrivită pentru această funcţie.

"Am făcut o evaluare a activităţii doamnei procuror. Am discutat cu şefii ierarhici care i-au supravegheat activitatea în ultimii doi ani. Toate aceste elemente precum şi prestaţia dumneaei de astăzi nu m-au convins că este potrivită pentru această structură specializată, mai ales într-un moment atât de important când suntem monitorizaţi de către Comisia Europeană exact pe aspecte ce ţin de Direcţia Naţională Anticorupţie", şi-a argumentat votul procurorul general al României.

Kovesi a prezentat şi o serie de elemente care au dezavantajat-o pe Şerbănescu în momentul audierilor.

"Proiectul pe care l-a făcut a fost în termen general. A prezentat câteva vulnerabilităţi, dar fără să stabilească criteriile pe baza căreia a stabilit că acestea sunt vulnerabilităţi. A prezentat câteva măsuri, din nou cu un limbaj destul de general şi nu a prezent un mod de a le rezolva. De aceea am şi insistat pe întrebări pentru că deşi a trecut un timp destul de lung de la formularea propunerii până în prezent nu am avut ocazia să iau la cunoştinţă despre proiectul managerial. Nu am avut ocazia să văd care sunt proiectele pe care şi le-a propus. Nu am auzit referiri la măsurile pe care le va lua la obiectivele prevăzute în raportul de ţară. Nu am văzut termene stabilite pentru a rezolva aceste probleme. Toate măsurile le-a luat la modul general", a declarat Kovesi nemulţumită de prestaţia Monicăi Şerbănescu.

Audieri

Procurorul Monica Şerbănescu a declarat, astăzi, în deschiderea şedinţei în care CSM discută propunerea ca ea să preia şefia DNA, că este un procuror "curat, integru, incomod de corect", ministrul Cătălin Predoiu afirmând, la rândul său, că nu are dubii cu privire la competenţele acesteia. 

La scurt timp după ce a aflat rezultatul votului, susţinătorul Monicăi Şerbănescu, Claudiu Predoiu, a declarat că: "soluţia adoptată nu este potrivită şi nici în favoarea instituţiei (DNA - n.r) pe termen lung. Acest mic eşec este un pas normal în acest proces".

"În evaluarea pe care am făcut-o, am ales un procuror care, după părerea mea, oferă toate garanţiile de independenţă de profesionalism şi de echidistanţă. Este un procuror despre care m-am informat atât în mediul profesional, cât şi la celelalte unităţi în care a lucrat", a declarat Predoiu.    Avizul CSM este doar unul consultativ. Potrivit legii, ministrul Justiţiei propune numirea procurorilor şefi, iar CSM emite un aviz consultativ, după audierea celor desemnaţi. Ultimul cuvânt îl are însă preşedintele ţării, Traian Băsescu.

La jumătatea lunii august, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, anunţa că  propune pentru şefia DNA pe procurorul Monica Şerbănescu. Fostul şef al DNA, Daniel Morar, a fost propus pentru postul de Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles sau pentru cel de adjunct al DNA, însă el a refuzat ambele propuneri.

REACŢII

Emil Boc (PDL): "Decizia este raţională şi ţine cont de interesul funcţonării justiţiei în România şi de recomandările raportului de ţară care conţine aprecieri pozitive la adresa funcţionarii DNA ca institut independent şi imparţial din punct de vedere politic. Pe de altă parte este o lovitură dură dată ministrului Justiţiei, singura soluţie pe care ar mai avea-o este să plece şi să numească singura persoană care ţine cont de interesul general şi de funcţionarea justiţiei în România", a declarat acesta referindu-se, cel mai probabil, la Daniel Morar.

Victor Ponta (PSD): "Foarte bine că s-a întâmplat aşa. Dacă nu l-am dorit pe Daniel Morar care a fost susţinut de Monica Macovei, nu trebuia să o luăm pe Monica Şerbănescu care are singura calitate de fi susţinută de domnul Predoiu, indiferent că unul e susţinut de PDL, altul de PNL. Eu cred că CSM a făcut un lucru bun şi cred că în continuare ar trebui să îşi facă singuri selecţia. Îmi doresc ca preşedintele Traian Băsescu să nu treacă peste acest aviz negativ. Ar fi  un lucru foarte grav".

Norica Nicolai (PNL): "Este încă o dată o dovadă că decizia pe care a luat-o este legată de responsabilitatea CSM-ului de a numi în aceste înalte funcţii de conducere. CSM este singura instituţie care trebui să aibă capacitatea şi abilitatea de a analiza proiectele manageriale ale persoanelor care candidează la aceste funcţii. Se impune şi o motivare a acestei decizii, pentru că altfel ar lăsa posibilitatea unor interpretări de tip subiectiv".

ŞTIRE ACTUALIZATĂ ŞA ORA 18:30

CITIŢI ŞI:

Tăriceanu i-a pregătit lui Morar post la Bruxelles

Daniel Morar, în prelungiri

Monica Şerbănescu, şefa DNA

Ne puteți urmări și pe Google News