Constanţa Burcică a adunat numeroase medalii olimpice de-a lungul carierei. În 1996, la Atlanta, ea a adus la canoe dublu, alături de Camelia Macoviciuc, primul titlu pentru România.
În total, Constanţa a cucerit trei medalii de aur la Olimpiade: Atlanta (1996), Sydney (2000), Atena (2004). În 1992, la Barcelona, a fost vicecampioană olimpică. Acum, Burcică va fi în premieră membră a echipajului de 8+1.
EVZ: Ce obiectiv aveţi la Olimpiadă?
Constanţa Burcică: Sper să reuşesc să reeditez împreună cu fetele performanţele de la Atena în proba de 8Â1. După cum ştiţi, eu am fost numai în echipa de dublu. Cea mai mare dorinţă a mea a fost să trag şi la 8+1 la o ediţie a Jocurilor Olimpice. Am avut o şansă acum şi am profitat de ea. Din noiembrie, de când am început pregătirile, am muncit foarte mult să ajung în echipaj. Până la urmă, a fost un pariu cu mine. Trebuie să dovedim că România are canotoare de valoare.
11 luni pe an în cantonament
Cum explici victoriile zdrobitoare din canotajul românesc la Jocurile Olimpice?
România are tradiţie şi performanţe în canotaj pentru că sportivii muncesc enorm. Stăm în cantonamente 11 luni din 12. Suntem foarte conştiincioase. Am ajuns la o vârstă la care gândim în stil profesionist.
Mai ai emoţii după atâtea medalii de aur obţinute la Jocurile Olimpice?
Emoţii am avut la prima Olimpiadă, dar am şi acum. Nu contează vârsta. Ne-am antrenat pentru aur.
„Vor câştiga caracterele puternice”
Care sunt cele mai puternice adversare?
Vor fi concursuri foarte grele, fiindcă toate echipele calificate aspiră la medalii. Toate echipajele de 8+1 au venit la finiş ca degetele la o mână. Vor câştiga caracterele puternice.
Ai vrea să participi şi la Olimpiada din 2012?
Sincer, aş vrea, dar va fi prea târziu pentru mine. Nu cred că voi mai merge la Londra. Am 37 de ani, nu mai sunt o puştoaică. Probabil că mă voi retrage definitiv din acest sport. Nu voi antrena. Am un serviciu la oficiul de emigrări. Îmi place ceea ce fac.
Constanţa Burcică Data naşterii: 15 martie 1971
Club: CS Dinamo
Palmares olimpic: aur la Atlanta (1996), Sydney (2000), Atena 2004 , argint la Barcelona (1992)
Fetele care transformă apa în aur
Trei dintre cele opt medalii de aur obţinute de România la Atena 2004 au venit din apele de la Schinias, unde s-a desfăşurat concursul de canotaj. Prima oară au intrat în posesia titlului olimpic Viorica Susanu şi Georgeta Andrunache (dublu rame), urmate de Constanţa Burică şi Angela Alupei (dublu vâsle) şi de echipajul feminin de 8+1.
La Beijing, româncele vor concura în aceleaşi probe ca şi la Atena, obiectivul fiind o medalie de aur şi una de argint. Din echipajul de 8+1 va lipsi una dintre componentele de bază, Aurica Bărăscu retrăgându-se din cauza unor probleme de sănătate.
Canotajul românesc a urcat pentru prima oară pe podiumul olimpic la Munchen 1972, echipajul de doi cu cârmaci, format din Ştefan Tudor, Petre Ceapura şi Ladislau Lovrenschi, cucerind bronzul. Primul titlu olimpic a venit la Moscova 1980 în proba de schif din partea Sandei Toma.
Despre sportiva născută la Ştefăneşti, un spectator de la Mondialele din 1979, unde românca a cucerit titlul, a spus: „Cu forţa, cu ambiţia şi cu inteligenţa ei, Sanda Toma ar fi cucerit arul şi într-o lotcă”. Tot la schif este campioană olimpică şi Valeria Răcilă (Los Angeles 1984), care are şi o medalie la bronz la două vâsle (Moscova 1980).