Ţigările electrice scot fumuri înşelătoare

Ţigările electrice scot fumuri înşelătoare

Acestea conţin nicotină în doze diferite, care i-ar putea ajuta pe fumători să renunţe la viciu. Medicii susţin însă că nu există dovezi ale eficienţei lor.

Ţigările electrice au ajuns pe piaţa din România de mai bine de un an, se pot cumpăra doar de pe net şi pot fi utile atât celor care vor să renunţe la tutun, cât şi celor care vor să înlocuiască nicotina din ţigările obişnuite cu doze mai mici.

Aceste ţigări pot fi alimentate cu diverse concentraţii de nicotină, care se vând în cartuşe separate. Când fumătorul inhalează din ţigară, filamentul din interior se încălzeşte cu ajutorul unor baterii, iar aburii de apă din cartuş se evaporă.   În acelaşi timp, ledul de la capătul ţigării se înroşeşte, imitând o ţigară obişnuită. Producătorii ţigărilor electrice susţin că acestea sunt un tratament care îi ajută pe cei care vor să renunţe la tutun.

Medicii avertizează însă că nu există dovezi ştiinţifice clare care să demonstreze eficienţa acestor ţigări. În plus, nicotina conţinută poate cauza dependenţă. Preţul unei ţigări electrice (cu cinci cartuşe) variază între 140 şi 190 de euro, iar al unei pipe ajunge la 340 de euro.

„Tratament“ în patru paşi

Renunţarea la fumat cu ajutorul ţigărilor electrice se face în patru paşi, susţin producătorii acestora. În prima etapă, trebuie să folosiţi cartuşul cu un conţinut de 16 mg de nicotină, timp de şase săptămâni.

În a doua etapă, folosiţi cartuşul cu 11 mg de nicotină, timp de 12 săptă mâni, iar în a treia etapă, cartuşul cu 6 mg de nicotină, timp de patru săptă mâni.

În ultima etapă, treceţi la cartuşul cu zero mg de nicotină, timp de trei săptămâni. Medicii susţin însă că nu există dovezi ştiinţifice care să arate că ţigările electrice pot fi folosite ca tratament.   „Cei care comercializează aceste ţigări ne-au arătat studii făcute pe şobolani în China, dar care nu sunt publicate în nicio revistă de specialitate de circulaţie internaţională şi, prin urmare, nu au nicio valoare. În lipsa unor dovezi ştiinţifice, nu putem şti exact câtă nicotină ajunge în organism“, explică pneumologul Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru Renunţarea la Fumat din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta“, din Bucureşti.

Distribuitorii ţigărilor electrice susţin că unul dintre avantajele majore ale acestora este că nu conţin substanţe cancerigene, ci doar nicotină.

Dependenţa de nicotină cauzează însă vasoconstricţie (irigarea proastă a tuturor ţesuturilor) care poate duce la infarct, atac vascular cerebral şi la scăderea potenţei. Studii recente arată că nicotina favorizează multiplicarea celulelor canceroase şi depunerea de colesterol pe vase.   Dependenţa de gest nu dispare

Un alt inconvenient ar fi faptul că menţinerea gestului de a duce ţigara la gură îl face pe fumător să renunţe mai greu la acest viciu.   „Mulţi fumători îşi aprind ţigara când sunt nervoşi sau când merg la restaurant. Este ca un gest automat. Ţigara electrică nu-i ajută pe fumători să scape de legătura dintre nervozitate şi gestul de a-şi aprinde ţigara.   Practic, dependenţa psihică rămâne. Nicotina din ţigări şi gestul de a duce ţigara la gură cresc foarte mult riscul de a se apuca din nou de fumat“, mai spune Magdalena Ciobanu.

Medicul recomandă însă ţigara electrică celor care s-au lăsat deja de fumat şi care au un moment de slă- biciune, când sunt foarte tentaţi să-şi aprindă o ţigară.

„Ca să renunţaţi la ţigări definitiv trebuie să învăţaţi să răspundeţi altfel la stimulii care vă determină să aprindeţi ţigara. Dacă obişnuiţi să fumaţi când sunteţi nervoşi, uitaţi-vă în jur şi observaţi cum reacţionează ceilalţi în aceleaşi situaţii. Din acele modele de reacţie, alegeţi unul care să vi se potrivească. De exemplu, unele persoane preferă să facă un tur al clădirii dacă sunt nervoase“, explică Bogdana Bursuc, psiholog la Centrul pentru Renunţarea la Fumat. "Cei care vând aceste ţigări ne-au arătat studii făcute pe şobolani în China, dar care nu sunt publicate în nicio revistă internaţională şi, prin urmare, nu au nicio valoare." - Magdalena Ciobanu, pneumolog

Ne puteți urmări și pe Google News