EDITORIALUL EVZ: Măi animalule de uninominal!

EDITORIALUL EVZ: Măi animalule de uninominal!

Ioana Lupea: "Retragerea lui Ion Iliescu are parfum de şantaj. Este sub demnitatea fostului şef de stat să lupte pentru un loc de parlamentar, dar şi să condiţioneze candidatura sa, încă rodnică pentru PSD, de renunţarea la sistemul "uninominal"."

Nimeni nu l-a întrebat însă dacă-şi va retrage retragerea în cazul în care se revine la votul pe liste. El a sugerat doar că „da“. Iliescu nu a pus niciodată condiţii. S-a plâns, a dat un sfat, şi-a exprimat o părere. Ceilalţi au executat în aşa fel încât pohtele lui să devină realitate. A cerut vreodată Ion Iliescu ca locuinţele să nu mai fie retrocedate foştilor proprietari? Nu. Într-o vizită de lucru la Satu-Mare, în mai 2004, a spus doar că instanţele de judecată nu aveau voie să pronunţe decizii de restituire până la adoptarea legii de protejare a chiriaşilor. A doua zi, Prefectura Bucureşti a sesizat Parchetul General pentru atacarea hotărârilor definitive de retrocedare a caselor naţionalizate. Şi astăzi plătim bani grei pentru această remarcă prezidenţială.

Ca la un semn, s-a pornit ofensiva împotriva sistemului de vot uninominal. De altfel, Lucian Bolcaş, de la PRM, ne-a oferit traducerea deciziei fostului preşedinte: o formă de protest faţă de „această aberaţie care o reprezintă votul uninominal“. Senatorul PSD de Bihor Alexandru Athanasiu a calificat sistemul uninominal „o prostie“ care va duce la atomizarea parlamentului. Iar purtătorul de cuvânt al lui Nicolae Văcăroiu, Andrei Alexandru, i-a recomandat preşedintelui Băsescu să invite partidele la Cotroceni ca să discute, încă o dată, „oportunitatea votului uninominal“. În aceeaşi seară, la Realitatea TV, Adrian Năstase a vorbit despre „riscurile uninominalului“ şi despre preocuparea lui Ion Iliescu faţă de alterarea stângii cu candidaţi care se autofinanţează. Anunţul lui Ion Iliescu poate fi interpretat, în aceste condiţii, şi ca un semnal pentru declanşarea ultimei ofensive, disperate, împotriva noului sistem de vot.

De ce se teme PSD de sistemul uninominal care, proporţional fiind, dă o şansă fiecă ruia de a intra în parlament. Sistemul creat de parlament, spre deosebire de cele propuse de Traian Băsescu şi de Pro Democraţia, este o loterie. Nu există colegii absolut sigure, iar un candidat care obţine 45% din voturi poate pierde parlamentul în care intră fluierând unul ales doar 10% din electori. Posibilitatea de a obţine majoritatea este aproape nulă. Dar mai mult decât de sistemul în sine, PSD - şi nu numai - este de-a dreptul îngrozit de ce va urma. Tabloul a fost descris de acelaşi Alexandru Athanasiu. Viitorii aleşi vor considera că nu datorează nimic partidului care-i desemnează să candideze, vor avea „un comportament centrifugal“ şi vor face „în- ţelegeri transpartinice“ care vor deturna înţelegerile politice şi vor ignora disciplina de partid. Cu alte cuvinte, viitorii parlamentari nu vor fi mai competenţi sau mai cinstiţi, dar vor fi mai liberi.

Puterea discreţionară a conducerii partidului asupra parlamentarilor este în pericol. De aceea, lideri ca Ion Iliescu vor încerca până în ultimul moment oprirea uninominalului.

Ne puteți urmări și pe Google News